Статиите на 1001 Рецепти

Канелата се бори с диабета

Няколко грама от тази уханна подправка в храната нормализират равнището на кръвната захар и предотвратяват сърдечно-съдовите заболявания.

Канелата се произвежда от кората на канеленото дърво - вечнозелено тропическо растение от семейство лаврови. Свалената от дървото кора се суши на тръбички (пръчици). Съществуват няколко вида от тази подправка.

Състав и полезни свойства

Канелата съдържа етерични масла, също и канелен алдехид, евгенол, смола, нишесте, дъбилни вещества. Тя действа благоприятно върху работата на цялата храносмилателна система, в частност, върху работата на стомаха, подпомага отделянето на стомашен сок, събужда апетита. В медицинската практика се използва като антисептично средство.

Опасности

Но в тази ароматна подправка се съдържа и отровното вещество кумарин, което в големи количества може да въздейства отрицателно на черния дроб. Съгласно приетите норми от ЕС съдържанието на кумарин в хранителните продукти не бива да надвишава 2 мг на 1 кг. Това нищожно количество канела, което ние употребяваме, например в сладкишите, не е опасно за здравето. Но да се опитваме да нормализираме равнището на кръвната си захар, поглъщайки големи дози канела, е вредно, предупреждават шведските медици.

Излишното количество канела в храната може да държи човек във възбудено състояние, да учести съкращенията на сърцето, дишането, да засили потоотделянето и да активизира прекалено перисталтиката на червата. Оттук нататък следва затормозяване на централната нервна система и сънливост, а понякога може да се стигне и до гърч. Пушенето на канела се отразява по същия начин както и употребата на марихуана. Разбира се, най-често се злоупотребява с канеленото масло, което довежда до състояние, близко до наркотичното.

Лечебно действие

Канеленото масло има силен антисептичен ефект, противопоставя се на гъбичките и на глистите. Неговият основен компонент е алдехид, който е силен мутаген.

Но по-интересното е, че той не проявява своето вредно действие, когато се намира в състава на маслото. Канеленото масло е силен контактен алерген както в хранителните продукти, така и в козметичните средства.

Лечебното действие на канелата е било оценявано по достойнство във всички времена. Хипократ и Парацелс го прославяли като лекарство, което нормализира менструацията, ускорява раждането, укрепва сърцето.

Канелата оказва добро диуретично и детоксикиращо действие. При простуда и заболявания на стомаха, черния дроб и главния мозък, продължителна треска и лошо зрение тя може да бъде полезна, а кремът, приготвен от прашец канела, лекува лишеите. Канелената вода е универсално средство при всички простудни болести и заболявания на матката.

Знаменитият средновековен учен Мадаус смятал, че канеленото масло засилва перисталтиката на стомашночревния тракт, а в големи дози действа като възбуждащо средство на сърдечно-съдовата система, нервите и мускулите, особено на матката, във връзка с което то е подходящо за лечение на кръвотечение. Само че ако се вземе голямо количество канела, както това се прави често с цел аборт, могат да възникнат цианоза и нефрит.

В китайската и японската медицина се прилага отвара от канела за лечение на заболявания на слезката и стомаха, за подобряване на кръвообращението, при главоболие и склонност към припадъци. Тя предотвратява образуването на тромби.

В наше време при експерименти с мишки е установено, че водният екстракт от канела е ефикасно средство за лечение на язва на стомаха.

Коментари за статията:

Автор Мнение

Iliqna Vasileva

2015-07-19 15:55:13

Свекърът  ми имаше висока кръвна захар но неговото джипи ми каза да му давам канела с млеко  и аз започнах да му давам за една седмица му падна захарта

Публикувайте коментар за статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.