Статиите на 1001 Рецепти

Dell Arte - изкуството на вкусната храна

Кога за последно вечеряхте в наистина приятна обстановка и то храна, която не само ви засища, но прави кулинарното ви преживяване цяла наслада? Аз си признавам, че рядко вечерям навън, защото като човек, който се занимава активно с кулинария, съм критична и винаги предпочитам да ям ястия, приготвени от мен самата.

Именно поради тази причина, когато отидох на гости в ресторант Dell' Arte, където ме посрещнаха близки и приятели, заедно с майстор готвача на ресторанта - италианецът Серджо Бертолучи, си представях да ми сервират класически италиански специалитети, да ги опитам и от чисто уважение да споделя, че е било вкусно.

Истината е, че се влюбих в това място... И не само заради романтичната и тиха обстановка в ресторанта, заради нежната музика и учтивия персонал, който ти отделя цялото си внимание, а заради цялостното усещане за кулинария в тази атмосфера. Човек не може да посети ресторанта с идеята да хапне нещо набързо и да си тръгне. Именно в Dell' Arte посетителите отиват с нагласата да си доставят удоволствие. И въпреки, че знам колко несправедливо от моя страна е да ви разкажа в детайли какво точно ядох там, a вие да преглъщате, четейки този материал, не мога да ви спестя описанието на моето кулинарно приключение.

Започнахме с хрупкави препечени хлебчета, полети със зехтин, които опитахме с три вида божествени пастети - от маслини, гъши дроб и... на третия не можах да открадна рецептата. Но подозирам, че имаше мариновани сушени домати! Кулинарното приключение продължи с великолепна салата, обилно поръсена с пармезан, а основното ястие... беше патешко с тиква, полято с нежен леко сладък сос. Бих ви показала и десерта, който опитах, но си признавам, че като го видях, директно си хапнах от него, забравяйки да го заснема преди това. Е, сигурна съм, че след изкусителното ми описание, ще посетите ресторанта и на място ще опитате десерта Сантандер.

Чудех се защо Dell' Arte и как може в ресторант като този всичко да е направено с толкова финес, а после се сетих, че всичко е съвсем логично - името на ресторанта е жанр в театралното изкуство в Италия през XVI век, който се изпълнява от пътуващи театрални трупи в директен контакт с публиката. В основата на това изкуство е импровизацията и именно заради това Dell' Arte предлага на клиентите си не само онова, което е в менюто, но и кулинарни шедьоври, създадени на място от майстор готвача Серджо Бертолучи. Удоволствието друг да те поглези с кулинарни изкушения е най-хубавият подарък за хората, които се занимават активно с кулинария. Ех, как ми се иска пак да се поглезя там...

Сандра Алексиева

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2022 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.