Статиите на 1001 Рецепти

КАК, КОГА И ЗАЩО СЕ ИЗБИРА НУТРИЦИОНИСТ?

В предишния материал ви споделихме в детайл какво представлява сравнително новата за България професия холистичен нутриционист. Време е да разкажем и по-подробно кога, защо и на кого са нужни неговите съвети.

КОГА СЕ ИЗБИРА НУТРИЦИОНИСТ?

Когато човек вече е взел решение за промяна в начина с на живот, но няма нужните познания в областта на биохимията, биологията, диететиката и психологията, а търси трайна промяна в здравето, самочувствието и тялото си. Желанието за трайна промяна е редно да настъпи преди избора на нутриционист. Това е вътрешна потребност, която човек усвоява самостоятелно, а не в следствие на съвместната си работа със специалист. Дългосрочните резултати са винаги плод на промяна отвътре навън, а не придобити от външни фактори. Човек първо трябва има категорична нужда и желание за промяна и едва тогава да търси помощ и подкрепа в реализацията на този процес.

НА КОГО СА НУЖНИ СЪВЕТИТЕ НА НУТРИЦИОНИСТ?

Клиентът на холистичния нутриционист не е непременно обременен от излишни килограми и здравословни проблеми. Голяма част от нуждаещите се от неговите услуги изглеждат приемливо и преди стартиране на съвместна работа. Промяната настъпва в тялото, в процесите на храносмилателната система, в изчистването от токсините и е видима броени дни след старта на съвместна работа. На първо време настъпват промени в апетита и желанието за сладки, солени и горчиви храни, а след това се усеща промяна в начина, по който изглежда кожата – тя става по-еластична, жизнена и чиста. Следват постепенни и плавни промени в килограмите и формите на тялото, тъй като организмът е в покой, стресът е отстранен и тялото може свободно да извършва процесите на прием и обработка на храна.

Разбира се, има и клиенти със сериозна нужда от редуциране на теглото и решаване на ключови здравословни проблеми. В този случай нутриционистът също е подготвен за цялостна промяна и при нужда работи в колаборация с лекар или кинезитерапевт.

КАК СЕ ИЗБИРА НУТРИЦИОНИСТ?

Изборът на нутриционист не е резултат от препоръка. Холистичният нутриционист е човек, с когото съвместната работа трае между година и две и включва ежедневна комуникация. Поради това е наистина важно да се избира внимателно, да се проследи начина му на живот, клиентите му, погледа му за света и храненето, така че те да съвпадат с начина на живот на клиента. Най-общо казано, ако няма съвместимост в начина на мислене и целите между специалиста и клиента, комуникацията е трудна и резултатите не се постигат с лекота. Нутриционистът е ментор в начина на живот, подхода към стреса, избора на хранителни продукти и създаване на ежедневно меню. Той е този, който дава посоката на движение и съветва какви избори да се правят в пълноценния начин на живот. Той е едновременно диетолог, треньор и психолог в ежедневната грижа за себе си.

КАК НАШИЯТ ЕКИП ИЗБРА НУТРИЦИОНИСТ?

Няма един единствен и верен отговор на въпроса кой е най-подходящият за вас нутриционист. Всеки човек е отделна и уникална единица и ако за едни най-добрият нутриционист в България е само един, то за други той може да е съвсем друга личност. Нашият екип се спря на Nik Fit, поради съвместимост в цялостната визия за храната, кулинарията, спорта, целите и начина на живот. Екипът ни избра специалист, който е постигнал със себе си пълна промяна, която е дългосрочна и непроменлива във времето. Човек, който има диплома за нутриционист и е инвестирал години обучение в тази област. Професионалист, който няма да допусне да правим компромис със здравето си за сметка на визията. С този избор екипът ни постави началото на по-добрия начин на живот, който иска и е способен да води.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2023 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.