Статиите на 1001 Рецепти

Рут Колева - от Тайланд до 1001 рецепти

Рут няма нужда от уводни думи в това интервю. За годините си е натрупала достатъчно популярност, за да не се нуждае от две неща - да описваме коя е и да ни помоли, за да й сготвим. За второто ще споделим в края на материала.

Това обаче, което вероятно не знаете за нея, е досега й до пикантната и ароматна кухня на държави, към които нашият екип отдавна изпитва особен апетит...

Прекарала си голяма част от детството си в Бахрейн, Тайланд и Индия. Какви бяха първите ти кулинарни спомени от тези държави?

Люто, люто и още люто. Всъщност имам една много забавна история - в Тайланд, когато бях дете, любимото ми нещо беше един десерт, който се казва Кхном Буанг. Той е street food, и за голям мой ужас съставките му не се продават на много места по света. Та, тази година, когато отидох в Тайланд, прекарах 8 дни В ТЪРСЕНЕ на този десерт. Очевидно за 15 години популярността му е спаднала драстично, и аз в амбицията си да го намеря, вбесих приятелите си, които бяха зарязвани на разни места, за да мога аз сама с мотора да ходя да търся среднощни пазари, където (според запознати) имало Кхном Буанг. Най-накрая в последния ден в Тайланд го намерих на улицата пред един храм. Карма?

Има ли друго специфично ястие от чуждестранната кухня, което истински те е изненадало и би го опитала още безброй пъти?

Обожавам Пиле Тикка Масала - много класическо, но изключително вкусно. Мога да го ям през ден.

Тук е моментът да напомня, че ако вече сте започнали да огладнявате, можете да си припомните нашите Рецепти от Тайланд или да си направите Индийско къри с пиле и гарам масала.

А ястие, което не би опитала никога?

Пача и желе. Мерси.

(Така добре да я разбирам Рут! Представа си нямате...)

Можеш ли да готвиш?

Мога да готвя (смея да твърдя) много добре. Научих се в САЩ, където живях, когато бях на 16-17. Бях сама и трябваше да се оправям сама (наложи се да се науча, тоест). После ми стана хоби и начин да медитирам - в Холандия го развих допълнитeлно, защото със съквартирантите ми в един момент се състезавахме кой ще сготви по-вкусно. По едно време правехме всеки ден торти. Смятай!

(Тук си казах "Добре дошла в моя свят, скъпа...")

А имат ли музиката и кухнята общи черти?

Много! И двете са изкуства.

На 9 май ти предстои филхармоничен концерт в Sofia Live Club. Коя е основната „подправка“ на тази вечер?

Най-ценната ни подправка за там филхармонията, която ще свири с мен. Тя придава на музиката ни тотално различен вкус!

(Рут все още не знае, но съм й направила торта за това събитие, макар че тя си мисли, че аз просто се шегувам.)

Ако един ден направим съвместен проект, на който ти ще пееш, а аз ще готвя, какво меню ще подхожда на вечерта?

Ооо, ти си chef-a. Предполагам, че ще е леко, вкусно и много красиво!

(Леко, леко... колко да е леко..)

Колко често ползваш 1001 рецепти и откога познаваш този сайт?

Отдавна познавам сайта и да си призная по едно време бях много често вътре. Сега пак влизам, но в последно време експериментирам с разни собствени идеи в кухнята. Винаги обаче човек трябва да черпи вдъхновение от някъде!

Къде ще бъдат музиката, храната и душата ти това лято?

Като почнем през Лондон, Белгия, Сърбия... Смятам да си почина в Гърция, където храната е страхотна!

Ако можеш да сложиш на масата във всеки български дом по едно ястие, което хората тук не са опитали, а си заслужава да опитат, какво ще е то?

Том Ям Гунг!

(Тук доста се изненадах, да не кажа, че почти се изумих. Том Ям Гунг е най-известната супа в Тайланд, приготвяна на базата на пилешки бульон с гъби, резени и листа лимон и много обичаните от таите скариди. Рут вероятно няма да сервира супа със скариди на масата на всеки български дом, но затова пък ние ще ви предложим сами да си направите популярната в нашия сайт Тайландска патешка супа.)

А ако можеш да си избереш една рецепта от нашия сайт, която да ти сготвя, коя ще е тя?

То да можех да избера една единствена. Бахур?

(Рут откровено се забавлява с рецептата за бахур, защото е запозната с една моя лична история с тази така мразена от мен рецепта. Разбира се аз няма да изпълня нейното желание за бахур, но за сметка на това ще я компенсирам с цяла торта, посветена на нея за грандиозния й концерт в Sofia Live Club тази вечер! Мисля, че няма да се противи...

Автор:

Сандра Алексиева

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.