здраве

Калций

Калцият влиза в състава на основния минераен компонент на костната тъкан – осиапатит, който образува плътната стуктура на костната тъкан. Поради това липсата на калций в организма може да доведе до разредяване на плътността на костите – причина те да станат крехки и податливи на счупване. Калцият има и други важни функции в човешкия организъм, освен изграждането на костната тъкан. Те са свързани с мускулните съкращения, провеждането на нервни импулси и кръвосъсирването.

Ценност

Калцият спомага за предотвратяване на остеопорозата. Увеличава здравината на костите и зъбите. Особено необходим е за бременни и кърмещи жени.

Храни, богати на калций

Млечните продукти са богати на калций
Млечните продукти са богати на калций

Калций се съдържа във високи количества в млечните продукти, особено в козето сирене, сиренето ементал и кашкавала. 100 грама ементал например биха ви осигурили необходимата дневна дажба калций на организма. Някои зеленчуци като лозовите листа и зелето също са богати на този минерал. Ядките и сушените плодове като добавка към дневното меню могат да са добър източник на калций - овесени ядки, сусам, бадеми, ленено семе, сушени смокини, стафиди и фурми.

Продукти богати на Калций

* Данните се отнасят за 100 грама от продуктите

* В скоби е указано процентно отношение към необходимата дневна доза

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.