здраве

Витамин K (Менадион)

Витамин К, наричан още менадион, е мастноразтворим витамин, който е от съществено значение за образуването на кръвосъсирващия химикал протромбин.

Ценност

Предотвратява вътрешното кървене и кръвоизливите, намалява обилното менструално течение. Поддържа нормалното кръвосъсирване. Предпазва от кръвозагуба при нараняване. Важен е за нормалното функциониране на черния дроб. Витамин К помага на тялото да абсорбира калция. Предозирането с този витамин не е полезно. Дози над 500 мкг не са препоръчителни.

Храни, богати на витамин К

Копривата и всички зеленолистни зеленчуци са източници на витамин К
Копривата и всички зеленолистни зеленчуци са източници на витамин К

Витамин К се съдържа във всички зеленолистни зеленчуци. Дивата коприва е изключително богата - 100 грама съдържат около 500 мкг, което значи, че не бива да прекалявате с копривената супа и зелника. Всички зелени подправки са добър източник на витамина - магданоз, босилек, дивесил, майорам и други. От зеленчуците прекрасни източници са къдравото зеле, спанакът, цикорията и брюкселското зеле. Плодовете не са богати на витамин К, освен кивито, което го съдържа в ограничено количество. От ядките единствено кедровите ядки и кашуто могат да бъдат източници на витамина. Плодовете, месата, млечните продукти, житните култури и варивата не го съдържат в значителни количества.

Продукти богати на Витамин K

* Данните се отнасят за 100 грама от продуктите

* В скоби е указано процентно отношение към необходимата дневна доза

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.