здраве

Витамин B9 (Фолиева киселина)

Витамин В9, наричан още фолацин или фолиева киселина, е водоразтворим витамин, който е от съществено значение за образуването на червени кръвни клетки. Необходим е за произвеждането на нуклеинови киселини, а също и за клетъчното делене.

Ценност

Увеличава апетита, предпазва организма от чревни инфекции и интоксикации с храни, има обезболяващо действие. Достатъчната консумация на този витамин намалява риска от вродени увреждания на бебето до 70% като спомага за развитието на гръбначния стълб и мозъка, а също и за образуването на ДНК и размножаването на клетките.

Храни, богати на фолиева киселина

Фолиева киселина се съдържа в пилешките субпродукти
Фолиева киселина се съдържа в пилешките субпродукти

Сред най-богатите по съдържание на този витамин храни са птичите продукти - пилешки дробчета, гъши, патешки и пуешки дроб. Една порция птичи дробчета от 100 грама би презадоволила дневната потребност на организма от витамин В9. Телешкият черен дроб също е храна с високо съдържание на този витамин. Всички варива са богати на фолиева киселина, на първите места са нахутът, шареният боб, лещата и баклата. От зеленчуците най-много витамин В9 се съдържа в спанака.

Продукти богати на Витамин B9

* Данните се отнасят за 100 грама от продуктите

* В скоби е указано процентно отношение към необходимата дневна доза

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.