здраве

Магнезий

Магнезият е много важен минарел за човешкия организъм. Неговата основна функция е да се грижи за равновесието на нервната и мускулната системи. Той помага при разпределянето на сигналите на нервните клетки. Също така взема участие при производството на протеини, при регулиране на сърдечния ритъм и при регулиране работата на стомашно-чревния тракт.

Ценност

Изключително необходим минарал за бременните жени, кърмачките и възрастните хора, а също и за спортуващите. По време на усилени тренировки значителна част от магнезия се изразходва чрез потенето. Препоръчва се и на бебета, защото спомага за намаляване на коликите.

Храни, богати на магнезий

Тиквеното семе е богато на магнезий
Тиквеното семе е богато на магнезий

Ядките са първенци по съдържание на магнезий - тиквени и слънчогледови семки, ленено семе, сусам, кашу, бадем. 75 грама тиквени семки съдържат дневната доза магнезий, необходима за здрав организъм. Оризовите и пшенични трици, както и ръженото брашно, едлата и булгурът са изключително богати на магнезий храни. Сред варивата най-богати на магнезий са соята и бобът. Зелените зеленчуци също изобилстват на този ценен микроелемент - лапад, лозови листа, спанак, водорасли, артишок, бамя.

Продукти богати на Магнезий

* Данните се отнасят за 100 грама от продуктите

* В скоби е указано процентно отношение към необходимата дневна доза

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.