здраве

Натрий

Натрият, заедно с калия, участва в регулирането на кръвния обем и кръвното налягане. Контролира работата на нервите и мускулите и преотвратява изтощението и топлинните удари през горещите дни. Набавя се главно чрез готварската сол и натриевите съединения. Рядко се наблюдава дефицит на натий в организма, поради наличието му в много хранителни продукти.

Ценност

Натрият е ценен заради функцията да поддържа кръвния обем в организма. При по-голям кръвен обем се доставя по-голямо количество кръв в работещите мускули. Осъществява се пренос на по-голямо количество кислород под формата на хемоглобин и миоглобин към клетките на мускулите. Към тях се осъществява и повишено транспортиране на хранителни вещества.

Храни, богати на натрий

Млечните продукти са богати на натрий
Млечните продукти са богати на натрий

Млечните продукти са основен източник на натрий - синьо сирене, козе сирене, краве сирене, кашкавал. 100 грама хляб или тестени продукти съдържат около 50% от дневната нужда, като ръженият, овесеният и царевичният хляб са с по-високо съдържание. Желязо се съдържа във висок процент и в маслините. От месните изделия пушените деликатеси като пушена сьомга, пушена наденица, пастърма, чирозо имат най-голямо количество натрий.

Продукти богати на Натрий

* Данните се отнасят за 100 грама от продуктите

* В скоби е указано процентно отношение към необходимата дневна доза

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.