здраве

Витамин B3 (Ниацианамид)

Витамин В3, наричан още ниацин, е водоразтворим витамин, необходим за нормалното функциониране на храносмилателните органи, нервната система и кожата. Играе важна роля в биологичното окисление, метаболизма, синтеза на мазнини и въглехидрати и производството на енергия. Необходим е за синтеза на някои хормони – тестостерон, естроген, инсулин.

Ценност

Подобрява циркулацията на кръвта и намалява повишеното кръвно налягане, а също и нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта. Намалява и предотвратява мигренозните пристъпи, облекчава болката при стомашни язви, отстранява лошия дъх в устата.

Храни, богати на витамин В3

Царевичното брашно е богато на витамин В3
Царевичното брашно е богато на витамин В3

Житните култури са много добър източник на витамин В3. Оризовите трици го съдържат в изобилие - 50 грама от тях покриват дневната необходимост. Богати на витамин В3 са и царевичното брашно, елдтата, булгурът и житото. Месата и месните продукти са с високо съдържание - на първо място е свинският дроб, следван от телешкия дроб, телешкото месо, заешкото и агнешкото. Порция от 100 грама свински дроб ви снабдява с нужните количества на витамин В3 в организма. Рибите също могат да са много добър източник - аншоа, риба тон, риба меч, скумрия и сьомга.

Продукти богати на Витамин B3

* Данните се отнасят за 100 грама от продуктите

* В скоби е указано процентно отношение към необходимата дневна доза

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.