здраве

Витамин B2 (Рибофлавин)

Витамин В2, известен още като рибофлавин, е водоразтворим витамин, който е основна съставна част на кръвта. Участва в производството на червените кръвни телца. Съдейства за движението на кислородните молекули в кръвта. Играе важна роля при образуването на антитела. По този начин спомага поддържането на здрава имунна система и помага на организма да се пребори с различни заболявания.

Ценност

Помага на растежа и възпроизвеждането, важен е за поддържането на здрава коса, нокти и кожа. Действа ползотворно на зрението и спомага за премахването на умората на очите. В комбинация с други витамини спомага за по-бързото асимилиране на въглехидратите, мазнините и белтъчините.

Храни, богати на витамин B2

Черният дроб е богат на витамин B2
Черният дроб е богат на витамин B2

Животинският черен дроб изобилства от витамин B2 - свински и телешки, също и свинският бъбрек, сърце и език. По-малко от 50 грама свински черен дроб са достатъчни да осигурят нуждата за деня от този витамин. Млечните продукти също са идеален източник - 100 грама козе сирене осигурява над 90% от необходимото количество рибофлавин за човека. Жълтъците също са с високо съдържание - две яйца съдържат 15% от дневната норма. Витаминът се съдържа и в повечето плодове и зеленчуци, но в малки количества. От ядките се отличават единствено бадемите с високо съдържание на витамин B2.

Продукти богати на Витамин B2

* Данните се отнасят за 100 грама от продуктите

* В скоби е указано процентно отношение към необходимата дневна доза

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.