здраве

Витамин B5 (Пантенол)

Витамин В5, наричан още пантенол, е водоразтворим витамин, подпомагащ клетъчното изграждане, нормалния растеж и функциониране на централната нервна система. Играе важна роля за развитието и дейността на надбъбречните жлези. Той стимулира превръщането на мазнините и захаридите в енергия.

Ценност

Често е наричан „анти-стрес“ витамин, поради твърдението, че засилва активността на имунната система и увеличава издръжливостта на организма при стресови условия. Витамин В5 е важен и за поддържането на здрав храносмилателен тракт, тъй като по този начин организмът е способен да използва други витамини по-ефективно.

Храни, богати на витамин В5

Дробчетата са отличен източник на витамин В5
Дробчетата са отличен източник на витамин В5

Птичите продукти са първенци по високо съдържание на витамин В5. Пуешкият, пилешкият, гъшият и патешкият дроб са отлични източници - по-малко от 100 грама пилешки дробчета ще стигнат за дневната доза от витамина, която ви е нужна. Месата като цяло съдържат витамин В5, особено свинският дроб и телешкото филе. От ядките значително количество се намива в слънчогледовото семе - 75 грама слънчогледови семки са достатъчни, за да снабдят тялото ви с достатъчно витамин В5 за този ден.

Продукти богати на Витамин B5

* Данните се отнасят за 100 грама от продуктите

* В скоби е указано процентно отношение към необходимата дневна доза

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.