здраве

Витамин B1 (Тиамин)

Витамин В1, известен още като тиамин, е водоразтворим витамин, необходим за разграждане на мазнините, нормалното протичане на растежа и функцията на сърцето и нервната система. Има функцията да превръща кръвната захар в енергия и така осигурява сили на организма.

Ценност

Улеснява разграждането и асимилацията на въглехидратите, поддържа нормалното функциониране на нервната система, сърцето и мускулите. Подобрява умственото състояние и облекчава следоперативните болки в стоматологията. Лекува болестта бери-бери. Тъй като се разтваря във вода, не се натрупва в организма и не е токсично.

Храни, богати на витамин B1

Семената са богати на витамин B1
Семената са богати на витамин B1

Сусамовото брашно и сусамовото масло са изключително богати на витамин B1. Ядките като цяло са много добър източник, на първите места са слънчогледовите семки, макадамията и бразилският орех. 50-60 грама слънчогледово семе даряват организма с необходимата дневна норма от този жизненоважен витамин. От житните продукти оризовите трици, пшеничния зародиш и царевичното брашно са сред първенците по съдържание. Оризът, макароните, грисът и изобщо зърнените изделия са добри източници. От месата свинското е с високо съдържание. Гответе варива - те също са чудесен избор при нужда от витамин B1, особено соята, бобът и баклата. Пресните плодове и зеленчуци също го съдържат, макар и в малки количества.

Продукти богати на Витамин B1

* Данните се отнасят за 100 грама от продуктите

* В скоби е указано процентно отношение към необходимата дневна доза

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.