здраве

Витамин C

Витамин С се нарича още аскорбинова киселина и е водноразтворим витамин, необходим за нормалния растеж и развитие на организма. Участва при обарзуването на колаген, увеличава усвояването на желязо и е един от най-добре познатите и изследвани антиоксиданти. Не може да се образува в организма, поради което е необходимо да си го набавяме чрез храна или таблетки.

Ценност

Подобрява дейността на белите кръвни телца, които откриват и разрушават вирусите, бактериите и раковите клетки. Съдейства за общото укрепване на организма. Въздейства върху имунната система и повишава устойчивостта към грип и простуда. Подобрява пропускливостта на кръвоносните съдове и е основно средство за увеличаване общия тонус на организма.

Храни, богати на витамин C

Лютите чушки са най-богати на витамин С
Лютите чушки са най-богати на витамин С

Витамин С се съдържа във всички пресни плодове и зеленчуци в големи количества. Всичко сме чували, че лимонът е най-богат на този жизненоважен витамин, но се оказва, че го изпреварват плодове като касис, киви, папая, ягода и портокал. 100 грама киви ви даряват необходимото количество витамин С. А на първо място е лютата чушка със забележителните 270% от дневната нужда за 100 грама. От зеленчуците най-богати са магданозът, къдравото зеле, броколите и чушката. В много малки количества витамин С се среща и в останалите групи продукти - меса, печива, млечни продукти и ядки.

Продукти богати на Витамин C

* Данните се отнасят за 100 грама от продуктите

* В скоби е указано процентно отношение към необходимата дневна доза

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.