здраве

Фосфор

Този елемент участва в жизненоважни функции на организма. Среща се във всяка клетка и е от значение за клетъчната митоза. Без фосфор клетката не може да се дели и съответно има липса на нарастване на мускулна маса и възстановяване на наранена тъкан.

Ценност

Стимулира сърдечната дейност, участва в клетъчното делене, спомага за правилното функциониране на бъбреците и предаването ан нервни импулси. Важен е за стимулацията на мускулните контракции и за усвояването на мазнините, протеините и въглехидратите.

Храни, богати на фосфор

Тиквените семки са източник на фосфор
Тиквените семки са източник на фосфор

Млечните продукти като сухата суроватка, козето сирене и пармезанът, са основен източник на фосфор. Жълтъкът на яйцето също е сред най-богатите на фосфор продукти - с две варени яйца си набавяте 20% от дневната доза фосфор. От зърнените култури - оризовите и пшеничени трици. Сред ядките богати на фосфор са следните: тиквени семки, маково семе, сусам, слънчоглед, бразилски орех и кашу. Соевите кълнове също са богати на този жизненоважен микроелемент. От рибните продукти сардината се отличава с високо съдържание на фосфор - 70% от дневните човешки нужди, следвана от шаран, сепия и риба тон.

Продукти богати на Фосфор

* Данните се отнасят за 100 грама от продуктите

* В скоби е указано процентно отношение към необходимата дневна доза

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.