здраве

Витамин А

Витамин А е наименованието на група естествено образуващи се молекули, наречени ретиноиди. Това са важни съединения, които са нужни, за да е ефективна имунната система на организма.

Ценност

Подпомага растежа, както и доброто състояние на кости, кожа, коса, зъби, венци. Участва в образуването на нови кожни клетки, запазва еластичността на кожата, помага за здрави очи и коса. Играе важна роля в синтеза на зрителния пигмент родопсин, който осигурява адекватната адаптация на окото към слаба светлина. Стимулира синтеза на надбъбречните и половите хормони и повишава устойчивостта на организма към студ и инфекциозни заболявания.

Храни, богати на витамин А

Морковите съдържат витамин А
Морковите съдържат витамин А

Най-добър източник на този витамин е животинският черен дроб - пуешки, патешки и телешки. Само 10 грама са нужни, за да си набавите дневната нужда от витамин А. С високо съдържание са и свинският черен дроб и птичите дреболии. От зеленчуците морковът е на първо място - по-малко от 100 мл прясно изцеден сок от морков са напълно достатъчни, за да покрият необходимостта на човек от витамин А за деня. Къдравото зеле, сладкият картоф и спанакът също са добри източници. От рибния щанд изберете змиорка или риба тон - само те са богати на витамин А от рибните продукти.

Продукти богати на Витамин А

* Данните се отнасят за 100 грама от продуктите

* В скоби е указано процентно отношение към необходимата дневна доза

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.