здраве

Желязо

И липсата, и прекомерното количество желязо в организма, не са препоръчителни. Недостигът на желязо води до анемия, раздразнителност, умора и главоболие, а прекомерното количество от него може да причини хемохроматоза и да увеличи риска от сърдечни заболявания.

Ценност

Този важен за организма ни минерал е част от хемоглобина – молекулата, която пренася кислорода в кръвта, и миоглобина – молекулата, необходима за складиране на кислород в мускулите. Хората с дефицит на желязо се уморяват лесно, тъй като тялото им не може да снабдява клетките с кислород.

Храни, богати на желязо

Черният шоколад е богат на желязо
Черният шоколад е богат на желязо

Гъшият и патешкият дроб са храни, изключително богати на желязо - порция от 100 грама би презадоволила дневната ви нужда от този минерал. Варивата са добър източник също - соя, боб, леща, нахут и бакла. Млечните продукти съдържат желязо, като начело е козето сирене. Зеленолистните зеленчуци като спанак, лапад, листа от целина, водорасли, магданоз - всички те са богати на желязо. Не на последно място тъмният шоколад може да ви дари с необходимата дневна дажба желязо - един шоколад от 100 грама е напълно достатъчен.

Продукти богати на Желязо

* Данните се отнасят за 100 грама от продуктите

* В скоби е указано процентно отношение към необходимата дневна доза

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.