здраве

Мед

Медта се среща в голямо разнообразие от ензими. Използва се за биологичния пренос на електрони. Необходима е за процесите на генериране на енергия в клетките. Участва във формирането на структурата на белтъчините на съединителната тъкан – колаген и еластин.

Ценност

Медта има противовъзпалителни и антисептични свойства. Съдейства за повишаване активността на инсулина. Недостигът на мед може да предизвика формиране на аневризма на аортата и съдовете на главния мозък, както и до деминерализация на костната тъкан и остеопороза. Дефицитът на мед може да доведе и до нарушения в дейността на нервната система.

Храни, богати на мед

Морските деликатеси са богати на мед
Морските деликатеси са богати на мед

Месните субпродукти като черен дроб - гъши, патешки и телешки - са сред храните с най-високо съдържание на мед (между 650-800% от препоръчителната дневна доза се намират едва в 100 грама). Стридите също съдържат много мед - само с 25 грама от тях ще задоволите нуждите на организма за деня. И други морски дарове се славят с богатото си съдържание на мед - калмари, омар, октопод, миди. Ядките също са добър източник, особено сусам, кашу, бразилски орех, лешници и не на последно място - орехи (50 грама орехи ви дават нужната дневна доза мед, за да сте здрави). Много от зелените подправки за изключително богати на калций - чубрица, майоран, босилек и други.

Продукти богати на Мед

* Данните се отнасят за 100 грама от продуктите

* В скоби е указано процентно отношение към необходимата дневна доза

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.