здраве

Витамин E (Токоферoл)

Витамин Е е мастноразтворим витамин, съставен от съединения, наречени токофероли. Най-важният от тях е алфа-токоферол. Витамин Е е активен антиоксидант, предотвратява или забавя окислението на масните съединения и витамините А и С, а също е и съдоразширяващо средство и антикоагулант.

Ценност

Витамин Е има свойството да се свързва със свободните радикали и да ги отстранява. Свободните радикали разрушават клетъчната мембрана и са причина за редица сериозни заболявания като рак, диабет, артрит и други. Витамин Е предпазва клетъчните мембрани на всички тъкани от окисляване и повишава устойчивостта на организма към тези болести.

Храни, богати на витамин Е

Слънчогледови семки
Слънчогледови семки

Този витамин се среща във всички ядки в огроми количества. Слънчогледовите семки са на първо място по съдържание на витамин Е - едва 30 грама слънчоглед на ден биха били достатъчни, за да покрият нуждата на организма. Бадемите и лешниците също изобилстват от витамин Е. Той се среща, макар и не в такива количества, в бразлиския орех, лененото семе и шам-фъстъка. Плодовете, зеленчуците и житните култури също съдържат витамин Е, но в ограничени количества.

Продукти богати на Витамин E

* Данните се отнасят за 100 грама от продуктите

* В скоби е указано процентно отношение към необходимата дневна доза

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.