здраве

Витамин B12 (Кобаламин)

Витамин В12, известен още като червения витамин или кобаламин, е водоразтворим витамин, който образува и регенерира червените кръвни клетки, с което предотвратява развитието на анемия.

Ценност

Този витамин подпомага растежа и усилва апетита при децата. От голямо значение е за нервната система и наличието на енергия. Спомага за правилното оползотворяване на мазнините, протеините и въглехидратите. Подобрява паметта и концентрацията. Не е токсичен при наличие на прекомерно количество в организма.

Храни, богати на витамин В12

Месата са отличен източник на витамин В12
Месата са отличен източник на витамин В12

Високо съдържание на витамин В12 предлагат животинският черен дроб и рибните деликатеси. На първите места се класират пуешки, гъши и патешки дроб. Едва 5 грама пуешки дроб задоволява човешките нужди от този витамин за един ден. Всички меса изобилстват на витамин В12 - заешкото, говеждото и телешкото месо са отлични източници. По-малко от 100 грама месо на ден осигуряват необходимото количество за организма. Всички морски деликатеси - миди, октопод, стриди, скумрия, херинга, риба тон и т.н. - са пребогати на безценния витамин. Той не се съдържа в плодовете, зеленчуците и ядките.

Продукти богати на Витамин B12

* Данните се отнасят за 100 грама от продуктите

* В скоби е указано процентно отношение към необходимата дневна доза

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.