По-общо:

Рецепти за кебапчета

11 резултата отговарящи на филтъра
Преглед: Брой:
Страница 1 2 > >>

Как се приготвят кебапчета

Кебабчетата са характерно за българската и балканската кухня ястие. Приготвят се от кайма (най-често свинска, но може да се добави и телешка), сланина и подправки (най-типичната е кимион). За хубавите кебапчета най-важното е хубавото месо. Класическото българско кебапче е от 100% свинско месо. В Сърбия, Гърция и Турция се правят кебапчета от телешко месо, но те се свиват и не са толкова сочни. Най- подходящата част от животното за кебапчета е джоланът, от който предварително са отстранени сухожилията. Богат на колаген, той задържа водата и мазнината в месото и го прави сочно, като същевременно го предпазва от свиване при печенето. Популярен е и вариантът от равни количества кайма от джолан и гърди. Може да се използва и свинска плешка, но трябва да се добави сланина. Количеството мазнини в 100 грама трабва да е около 30 грама. Не е добре да е над 33 или под 25. За смилането на месото трябва да се използва малка решетка - 3-4 милиметра. Ако се добавя сланина трябва да е престояла поне една нощ в камерата и може да се нареже на по-едро. Съществена част от рецептата за кебапчета е водата - тя трябва да е около 150 мл на 1 кг месо. Заедно с 5 г кимион и 5 г черен пипер се замесва кайма, която трябва да "втаса" поне 1 денонощие в хладилник. Тънкостта е, че при това престояване водата, мазнината и колагенът образуват емулсия (гел), който пречи на мазнината да изтече при печене и кебапчетата стават сочни и вкусни. Най-вкусно е да се пече на скара на дървени въглища. Трябва да е добре почистена и намазана с мазнина, за да не залепва. Върти се 4 пъти, като на всяка страна трябва да се образуват кафяви резки. За изпичането може да се използва и електрическа скара, при която температурата е по-ниска (около 160-180 градуса). Тогава кебапчетата стават по-сочни, но и вкусът на скара липсва.

Класическа рецепта за кебапчета на скара

С мокри ръце се оформят кебапчета с размер по желание и се пекат на силно загрята скара.

Класическа рецепта за кебапчета на скара

Класически кебапчета на скара с телешка и свинска кайма

На следващия ден каймата се оформя на кебапчета с мокри ръце, потопени във вода и оцет в равни количества.

Класически кебапчета на скара с телешка и свинска кайма

Сръбско пълнено кебапче на скара

Топчетата се разтеглят в продълговата форма, за да се образуват кебапчета.


Кебапчета по ловджийски на скара

Оформят се около 30 кебапчета, които се пекат отначало на силна, а след това на умерена скара, като се обръщат от всички страни.


Кебапчета на скара

С намокрени в леко подкиселена с оцет вода се оформят кебапчета, които се нареждат върху намазана с масло предварително загрята скара.


Кебапчета от овнешко месо по дупнишки

От тази смес се оформят кебапчетата и се пекат на скара или оребрен тиган.


Свински кебапчета с патладжани, картофи и чорбаджийски чушки печени на фурна

От получената смес се оформят продълговати кебапчета.


Преглед: Брой:
Страница 1 2 Следваща Последна
© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.