По-общо:

Рецепти с мъфини

127 резултата отговарящи на филтъра
Преглед: Брой:
Страница 1 2 3 ... 7 > >>

История на мъфините

Пекарите започват да правят мъфини в началото на 1700 г. Езиковите историци смятат, че терминът идва или от немската дума за малка торта, или френска дума, означаваща мек хляб. Както и да са получили наименованието си, мъфините скоро стават много популярни. До 19-ти век тези малки кръгли кексчета леко се изменят и стават по-сладки от първоначалните. Някои от тях все още се правели с мая, но други със сода за хляб. Повечето мъфини били приготвяни с обикновена пшеница и се консумирали с масло или сладко.

Много неща при мъфина са се развили в последствие. Добавяни са аромати като ванилия, различни добавки – боровинки или други плодове. Появили са се шоколадовите мъфини, както и ванилови мъфини с парчета шоколад. До края на 20-ти век съществуват буквално стотици варианта, когато става дума за видове мъфини.

Начинът, по който се ядат мъфини, също се е променил. Първоначално били предназначени като лека закуска или добавка към вечерята, след това тези малки печива стават достъпни и за закуска, десерт и всякакъв друг вид консумация. Били са много популярни и като лека следобедна закуска с придружаващата чаша топъл чай, а сега мъфинът се хапва по всяко време и не е нужно да се чака до десерта.

Как се правят мъфини:

Продукти за мъфини:

Стандартният мъфин използва същите основни съставки като обикновеното кексче: масло , захар , яйца и брашно . Тестото за мъфини може да бъде овкусено или да има разбъркани други съставки като стафиди, плодове, ядки или шоколадови парчета.

Гарниране и украка на мъфини:

Кексчетата могат да бъдат гарнирани с глазура или други украси – шоколад, ядки, плодове. Те могат да бъдат напълнени с крем, плодове, да имат парчета шоколад или ядки. За пекарите, които правят малък брой мъфини с пълнеж, това обикновено се осъществява с помощта на лъжица или нож, за да се изгребят малка дупка в горната част на мъфина. Друг метод е просто с помощта на шприц да поставите пълнежа в средата на мъфина. В търговските пекарни пълнежът може да се инжектира с помощта на спринцовка .

Как се пекат мъфини:

Първоначално кексчетата се пекли в тежки керамични чаши. Някои пекари все още използват форми като малки чаши за кафе , големи чаши за чай или други малки чинии от керамични съдове, устойчиви на фурна. Кексчетата обикновено се пекат в тава за мъфини. Тези съдове най-често се изработват от метал, със или без незалепваща повърхност и обикновено имат шест или дванадесет вдлъбнатини или „чашки“. Те могат също да бъдат направени от силиконов каучук или други материали. В печенето също могат да се използват индивидуални форми за сладкиши. Това обикновено са кръгли листове от тънка хартия, притиснати в кръгла, набрашнена форма на чаша. Тези хартиени кошнички улеснят лесното изваждане на мъфина от съда за печене, поддържат мъфина по-влажен и намаляват усилията, необходими за почистване на съда. В допълнение към хартията, кошничките за мъфини могат да бъдат направени от много тънко алуминиево фолио или във вариант за еднократна употреба, от силиконова гума.

Съвети за приготвянето на мъфини и често допускани грешки:

  • Прекалено много течност - Ако има много течност в тестото, мъфините ще станат по-тежки и не толкова пухкави. Важно е течните съставки да се измерват в правилния тип мерителна чаша. Има разлика между мерителните чаши за сухи съставки и тези за течни.
  • Прекалено много печене - Ако в тестото има прекалено много сода или бакпулвер, мъфините ще се надуят временно, а след това ще се спаднат. Това ги прави по-плътни, а не въздушни – каквито трябва да са. На всяка чаша брашно се слага 1 чаена лъжичка бакпулвер или 1/4 чаена лъжичка сода за хляб.
  • Смесване - Ако тестото за мъфините се разбърква прекалено много, мъфинът може да се получи много плътен и не толкова пухкав и лек.
  • Добавки към тестото - Допълнителните съставки, които се добавят към тестото като плодове, стафиди, шоколад и н. трябва да са нарязани на ситно, по този начин мъфинът няма да стане тежък и плътен, а ще запаси пухкавата си консистенция.
  • Неправилно разпределяне на тестото - Чашките, купичките или съдовете, в които се пекат мъфините се пълнят на 2/3, ако се напълнят целите формичките, тестото ще прелее по време на печенето, може да не се опече добре и мъфинът няма да е в правилна форма.
  • Съхранение на мъфини - Подобно на всички други видове хляб, мъфините трябва да се поставят в херметична пластмасова торбичка или херметичен съд/кутия/контейнер. Правилно опакованите мъфините ще се запазят свежи 3-4 дни при стайна температура.
  • Замразяване на мъфини - Мъфините могат и да се замразяват. Ако са увити добре в херметически контейнер, замразените мъфини ще се запазят добре до 3 месеца. За да се предотврати образуването на конденз по повърхността за мъфини, трябва да са напълно изстинали преди замразяване.

Мъфини с какао, кафе и парченца шоколад

Сместа се разпределя в хартиени формички за мъфини, като не се допуска те да се препълнят, след което се изпичат за 35 минути на 180 градуса.

Мъфини с какао, кафе и парченца шоколад

Мъфини

Всичко се разбърква много добре, сместта се разбърква добре и се разпределя във формички за мъфини - предварително намаслени или постлани с хартиени кошнички.

Вкусни и лесни мъфини с ванилия

Мъфини със заквасена сметана и сладко от череши с цели плодове

Сместа се разпределя във форми за мъфини, след което се слагат във фурна да се пекат за 40 минути на 180 градуса.

Мъфини със заквасена сметана и сладко от череши с цели плодове

Какаови мъфини със захарна глазура

Най-добре е да се използва специална метална тава за мъфини, а в нея да се поставят хартиени кошнички.

Какаови мъфини със захарна глазура

Мъфини с какао и захарна декорация

Подреждат се едно върху друго върху леко охладените и вече изпечени мъфини, а в центъра на всяко цветче се забожда сребърна перличка, направена от захар.

Мъфини с какао и захарна декорация

Мъфини с какаов крем

Мъфините се пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 20-30 минути, като фурната не се отваря по време на печенето, за да се запази равнмерната висока температура и да могат мъфините да се надигнат добре.


Мъфини с портокалови кори, ром и шоколад

Смесените и пресяти брашно, бакпулвер и какао също се добавят към сместа за мъфините и всичко се разбива до получаването на хомогенна гладка смес....По желание мъфините се декорират, като се намазват със захарен сироп и се поръсват със захарни звездички (готов продукт), за да залепнат по повърхността на десерта.

Мъфини с портокалови кори, ром и шоколад

Мъфини с къпини

Към сместа се прибавят къпините и всичко се разбърква, след което сместа се разпределя във форми за мъфини с помощта на лъжица и се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна.

Мъфини с къпини

Мъфини с череши

Получената смес се разпределя във формички за мъфини, които са предварително намаслени или в тях за поставени хартиени кошнички.

Вкусни домашни мъфини с череши в кошнички

Коледни мъфини с бяла глазура

Мъфините се пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 10-15 минути, след това се изваждат, оставят се да се охладят и се декорират с бяло захарно тесто.

Коледни мъфини с какао, ванилия и бяла глазура от захарно тесто

Мъфини със смокиново сладко

Към сместа се добавя сладкото от смокини, разбърква се много добре и с помощта на лъжица сместа се разпределя във форми за мъфини.

Мъфини със смокиново сладко

Какаови мъфини

Разпределя се във форми за мъфини с помощта на лъжица, като най-добре е да се използва специална метална тава за мъфини, а в нея да се поставят хартиени кошнички.

Какаови мъфини

Двойно шоколадови домашни мъфини с какао и цели парченца шоколад

Сместа се разпределя в хартиени формички за мъфини, поставени в тава за мъфини, като не се допуска те да се препълнят.

Двойно шоколадови домашни мъфини с какао и цели парченца шоколад

Романтични мъфини за Свети Валентин

Сместа се разбърква добре и се разпределя във формички за мъфини - предварително намаслени или постлани с хартиени кошнички.

Романтични мъфини за Свети Валентин

Шоколадови мъфини за Свети Валентин

По желание на върха на мъфините се поставя глазура с шприц, а най-отгоре мъфините могат да се декорират с готови захарни фигурки.

Шоколадови мъфини за Свети Валентин

Какаови мъфини с шоколад и кисело мляко

Сместа се разпределя във форми за мъфини с помощта на лъжица, като в самата тава са поставени хартиени кошнички с подходящия размер.

Какаови мъфини с шоколад и кисело мляко

Какаови мъфини с много шоколад

Разпределя се във форми за мъфини с помощта на лъжица и се изпичат за 40 минути.

Какаови мъфини с много шоколад

Мъфини с ябълки, ром и ванилия

Мъфините се пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 20-30 минути, като фурната не се отваря по време на печенето, за да се запази равнмерната висока температура и да могат мъфините да се надигнат добре.


Мъфини с банани и маково семе

Смесените и пресяти брашно, бакпулвер и ванилия също се добавят към сместа за мъфините и всичко се разбива до получаването на хомогенна гладка смес....Мъфините се поръсват с филирани бадеми и се пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 20 минути.

Мъфини с банани, ванилия и маково семе

Мъфини с ром

Яйцето, захарта и киселото мляко се изсипват в дълбока купа и се разбиват до пълното разтваряне на захарта, след което към тях постепенно се добавят олиото, пресятото брашно, бакпулверът, ванилията и ромът.

Мъфини с ром и шоколадови пръчици в кошнички

Мъфини с банани и шоколад

Получената смес се разпределя във формички за мъфини, които са предварително намаслени или в тях за поставени хартиени кошнички.

Мъфини с банани и шоколад

Солени мъфини с топено сирене, кашкавал и босилек

Тестото за солените мъфини се приготвя като в дълбока купа се разбиват яйцето, киселото мляко и олиото, а след това при непрекъснато бъркане се добавят смесените и пресяти брашно, бакпулвер и сол .

Солени мъфини с топено сирене, кашкавал и босилек

Мъфини със синьо сирене

Всичко се разбърква с лъжица и се разпределя във форми за мъфини - формата трябва да е метална и в нея да се поставят хартиени кошнички.


Мъфини с шунка и маково семе

Получената смес се изсипва във форми за мъфини с помощта на лъжичка (може да се използва специална тава или силиконови формички).

Мъфини с шунка, сирене пармезан и маково семе

Цветни мъфини с ванилия и какао

Двете смеси се разпределят във форми за мъфини с помощта на лъжица, като в самата тава са поставени хартиени кошнички с подходящия размер.

Цветни мъфини с ванилия и какао

Мъфини с мариновани сушени домати

Преди да се извядят, изпечените мъфини се оставят леко да се охладят.

Мъфини с мариновани сушени домати

Мъфини с кокос и сушени плодове

Всичко се разбива до получаването на гладка смес, която се разбърква и се разпределя във форми за мъфини с помощта на супена лъжица.

Мъфини с кокос и сушени плодове

Шоколадови мини мъфини за Свети Валентин

Смесените и пресяти брашно, бакпулвер, ванилия и какао също се добавят към сместа и всичко се разбива до получаването на хомогенна гладка смес.

Шоколадови мини мъфини за Свети Валентин

Солени мъфини с риба тон и кисели краставички

Тестото за солените мъфини се приготвя като в дълбока купа се разбиват яйцето, киселото мляко и олиото, а след това при непрекъснато бъркане се добавят смесените и пресяти брашно, бакпулвер и сол .

Солени мъфини с риба тон и кисели краставички

Мини мъфини с какао и сушени плодове

Накрая към сместа се добавят нарязаните на дребни кубчета сушени плодове и се разпределя във форми за мини мъфини.

Мини мъфини с какао и сушени плодове

Солени царевични мъфини с броколи и шунка

Тестото се разпределя във формички, които са запълнени с хартиени кошнички и във всяка формичка се забожда розичка броколи и мъфините се поставят в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 30 минути.

Солени царевични мъфини с броколи, моркови и шунка

Солени мъфини с грах, кашкавал и шарена сол

Всичко се разбърква с лъжица и се разпределя във форми за мъфини, като формата трябва да е метална и в нея да се поставят хартиени кошнички.

Солени мъфини с грах, кашкавал и шарена сол

Солени мъфини с царевица, кисели краставички и синьо сирене

Към разбитите кисело мляко, яйце и олио се добавят смесените и пресети брашно и бакпулвер, и всичко се разбива с миксер до получаването на хомогенна смес.

Солени мъфини с царевица, кисели краставички и синьо сирене

Солени мъфини Болонезе

Каймата се запържва в тиган, докато се позлати и се отдели на трохи и щом леко се охлади се добавя в сместа за мъфините, заедно с доматеното пюре .

Солени мъфини Болонезе

Мъфини с лешници

Оформят се топчета, които се поставят в огнеупорни намаслени купички и мъфините се пекат при 180 градуса до готовност.

Мъфини с лешници

Мъфини с локум и нар

Сместта се разбърква добре и се разпределя във формички за мъфини - предварително намаслени или постлани с хартиени кошнички.

Мъфини с локум и нар

Солени зеленчукови мъфини с картофи, броколи и чушки

В малки формички за мъфини се поставя хартия за печене и се намазва с масло, и вВ тях се подреждат зеленчуците, нарязани на колелца, като се започне от по-твърдите и се завърши пълненето с розичка броколи.

Солени зеленчукови мъфини с картофи, броколи и чушки

Мъфини със сирене и кашкавал

Всичко се разбърква с лъжица и се разпределя във форми за мъфини....Накрая към нея се добавят нарязаният на кубчета кашкавал и натрошеното сирене.


Мъфини с тиква и канела

Тестото за мъфините се приготвя ,като най-напред се разбива яйцето със захарта, а след това се добавя киселото мляко....Към нея се прибавя настърганата и много добре отцедена тиква, а също и канелата.


Домашни солени мъфини със сирене и червени чушки

Тестото за мъфините се разпределя във формички, без да се препълват и във всяка от тях се набучват няколко кубчета от сиренето.

Домашни солени мъфини със сирене и червени чушки

Солени мъфини с шунка и сирене моцарела

Тестото за мъфините се разпределя във формички, без да се препълват, сиренето моцарела се нарязва на кубчета и те се разпределят върху кексчетата.

Солени мъфини с шунка и сирене моцарела

Солени мъфини с тиквички и сирене

Тестото за мъфините се изсипва в тава с 12 формички, в които предварително са сложени кошнички.

Солени мъфини с тиквички и сирене

Солени мъфини със спанак и сирене

Тестото за мъфините се изсипва в тава с 12 формички, в които предварително са сложени кошнички....Солените мъфини със спанак се пекат на 180 градуса за около 20-25 минути.

Солени мъфини със спанак и сирене

Сладки мъфини с тиквички и канела

Формичките за мъфини се намазват с масло и с помощта на лъжици се разпределя от полученото тесто.

Сладки мъфини с тиквички и канела

Шоколадови мъфини

Тестото за мъфините се приготвя като най-напред се разбива яйцето със захарта, а след това се добавя киселото мляко.

Вкусни шоколадови мъфини с ванилия, какао и парченца шоколад

Солени мъфини с маслини, царевица и домати

Тестото за солените мъфини се приготвя като в дълбока купа се разбиват яйцето, киселото мляко и олиото, а след това при непрекъснато бъркане се добавят смесените и пресяти брашно, бакпулвер и сол .

Солени мъфини с маслини, царевица и домати

Мъфини с кафе и какао

Разпределя се в хартиени формички за мъфини, като не се допуска те да се препълнят, след което се изпичат на 180 градуса за 20 минути.

Мъфини с кафе и какао

Мъфини с кокос и фурми

Получената смес се разпределя във формички за мъфини, които са предварително намаслени или в тях за поставени хартиени кошнички.

Мъфини с кокос и фурми

Солени мъфини с топено сирене

Всичко се разбърква с лъжица и се разпределя във форми за мъфини.

Солени мъфини с топено сирене и слънчогледови семки

Солени мъфини с царевично брашно, мак и синьо сирене

Разбърква и се разпределя във форми за мъфини с помощта на супена лъжица и кексчетата се изпичат в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 20 минути.

Солени мъфини с царевично брашно, мак и синьо сирене

Мъфини с крем от прясно мляко, нишесте и ванилия

Тестото за мъфините се приготвя,като най-напред се разбива яйцето със захарта, а след това се добавя киселото мляко.


Мъфини с ябълки и карамел

Тестото за мъфините се приготвя ,като най-напред се разбива яйцето със захарта, а след това се добавя киселото мляко.


Мъфини с брашно от елда, прясно мляко, кисело мляко и кафява захар

Във форми за мъфини се разпределя тестото и кексчетата се пекат на 180 градуса за около 25 минути.


Вкусни мъфини с шоколадов чипс и бисквитки Орео

Във форми за мъфини се слага от сместа, като се пълнят 2/3 от формите.


Солени мъфини с маслини

Всичко се разбърква с лъжица и се разпределя във форми за мъфини.


Постни шоколадови мъфини без яйца

Формите за мъфини се пълнят със сместа и се пекат в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.


Ягодови мъфини с шоколад и с глазура със сметана и пудра захар

За глазурата се разбиват изброените продукти и с помощта на пощ си шприцова върху мъфините.


Мъфини с боровинки и локум

Мъфините се пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 20-30 минути, като фурната не се отваря по време на печенето, за да се запази равнмерната висока температура и да могат мъфините да се надигнат добре.


Мъфини от кисело мляко, яйце, брашно и масло със шоколад

Тестото за мъфините се приготвя,като най-напред се разбива яйцето със захарта, а след това се добавя киселото мляко.


Мъфини с тиква, мед и стафиди

Тестото за мъфините се приготвя ,като най-напред се разбива яйцето със захарта, а след това се добавя киселото мляко.


Мъфини без яйца с брашно от лимец, банани, мед и кокосово масло

Слага се във формички са мъфини и в средата се слага от сладкото от ягоди.


Мъфини с пияни вишни

Във намаслени форми за мъфини се сипва от бялата смес, отгоре от кафявата и се слагат няколко вишни.


Домашни солени мъфини с чери домати, шунка и пармезан

Половината от тестото се разпределя във формички за мъфини.


Италиански солени мъфини с чери домати, прошуто и пармезан

Половината от тестото се разпределя във формички за мъфини.


Здравословни мъфини без яйца с брашно от рожков, кокосово масло, какао и шоколад

Готовата смес се разпределя във форми за мъфини, като не се пълнят целите.


Постни мъфини без яйца с тиква

Сместа се разпределя във форми за мъфини и се пекат до готовност в загрята на 170-180 градуса фурна.


Глазура за мъфини

Той се поставя в шприц и с получената глазура се декорират мъфини.


Бананови мъфини с орехи и канела

Сместа се изсипва във формички за мъфини.


Преглед: Брой:
Страница 1 2 3 ... 7 Следваща Последна
© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.