Рецепти за баница

513 резултата отговарящи на филтъра
Преглед: Брой:
Страница 1 2 3 ... 16 > >>

1. Видове баница, според начин на приготвяне

 • Редена баница. При тази техника буквално се редуват и редят корите за баница и приготвената плънка. Това е един от най-лесните и бързи методи за приготвяне на баница. Важно е да се започне с 2 кори баница – за стабилна и плътна основа. Преди печене, нарежете баницата на парчета.
 • Вита баница. Макар да изглежда и звучи сложна, витата баница се прави също толкова лесно, колкото и редена, но си има своите тънкости. Слага се на работния плот една кора за баница, която се поръсва с топло масло и се покрива с втора кора. Отгоре се насипва от плънката и двете кори се завиват на руло. Първите две кори, навити на руло, се слагат в средата на тавата – навити като охлюв. Около тях, по същия начин се навиват останалите двойки кори.
 • Смесена баница. Този вид баница е нещо средно между редената и витата баница. Първо се нареждат кори и с тях се работи както при редената баница. Следващите няколко кори пък се приготвят като при вита баница – навиват се на рула. Отгоре баницата завършва отново с няколко реда редени кори. Целта е баницата да изглежда, като редена, но всъщност да е вита и просто да има за основа ред кори и да е покрита отново с ред кори.

2. Видове баница, според използваната плънка

 • Баница със сирене. Това е най-традиционният вариант за баница. Приготвя се с бяло саламурено сирене. Тук се срещат различни интерпретации – с яйце, кисело мляко и сирене, само с яйца и сирене. Основното, което отличава българската баница е, че тя се приготвя предимно с краве сирене.
 • Баница с извара. Друг вариант за баницата е да се приготви с извара. Но при тази рецепта, баницата малко повече прилича на тутманик, защото липсва пухкавата текстура и обем на баницата с обикновено сирене.
 • Баница с ориз. В някои райони добавят ориз към традиционна плънка от яйца и сирене. Тук по-добрия вариант е да се приготви баницата като вита, защото оризът издува корите и има вероятност да излезе извън тях, ако не са слепени добре. На някои места наричат баницата с ориз – „слепена баница“ именно заради техниката на слепване на корите, които трябва да добре подгънати и „слепени“, за да не излезе плънката при печене. Друга разновидност на баницата с ориз е така нареченият клин. Като приликата и при двете в плънката, но при традиционното родопско ястие – клин, се използват две дебели тестени кори и плънката се намира между тях. Като долната кора трябва да е по-голяма, за да може добре да се запечата клина, преди да се пече.

Баница със зелена плънка

 • Зелник. И при този вариант на плънка за баница съществуват много разновидности, най-вече според региона, където се приготвя. На някои места плънката е като класическата – с яйца и сирене и се добавя зеле. На други места плънката се приготвя само от зеле и лук или зеле и праз с добавка сирене. При приготвяне на „зелените“ баници е по-добре да се използва методът на витата баница.
 • Лучник. При този вид баницата, плънката се приготвя от праз лук или от кромид лук, като в добавка се слагат чушки, домати и подправки. Като плънката се задушава предварително, преди да се приготвя баницата.
 • Пататник. Това е традиционно родопско ястие. Макар не на всякъде да се признава за баница, пататникът спада към голямото семейство на баницата. Приготвя се от картофи, яйца и сирене. Специфичното тук е, че се приготвя на тиган, но не се пържи, а по-скоро се запича от двете страни.

Десертни баници

 • Баклава. Това е една от най-популярните сладки баници, макар много хора да не определят баклавата за баница, начина на приготвяне е идентичен. В България баклавата най-често се приготвя с орехови ядки. Основните продукти за плънката са ядки (орехи) и захар. На други места, например в Турция, се използват друг вид ядки. Така че и тук интерпретациите са позволени. Най-добре баклавата се прави по метода на редената баница.
 • Ябълкова баница. Тази баница, позната като щрудел, всъщност има много далечни български корени, като преди векове се е наричала абланица (от абла – старото български име на ябълката). И тук може да има интерпретации, като ябълката се замести с круша, с дюла, могат да се добавят и сушени плодове. Общото при плодовите баници, независимо с какъв плод са приготвени, е че при плънката на всички се добавят ядки, най-често – орехи.
 • Тиквеник. Основните продукти за плънката при този вид сладка баница са настъргана тиква и захар. При тиквеника също се добавят ядки, като най-често използвани отново са орехите. Тиквеникът се приготвя по метода на витата баница. В днешно време, тиквеникът е едно от традиционните ястия на Коледа и Бъдни вечер.
 • Баница с халва. Тази баница, която се приготвя с тахан халва, не е много популярна, но въпреки това се приготвя в различни части на България. Приготвя се като вита баница, а за плънка се използва: тахан халва, орехи и захар. Накрая се залива със смес или от прясно мляко или със сироп.
 • Баница с локум. Локумената баница, не се приготвя само с локум, но и със смес, която да даде допълнително вкус, аромат и плътност. Сместа обикновено е от: яйца, брашно, олио, ванилия и захар и трябва да е по-гъста, за да може с нея да се мажат корите. Парчето локум се слага в единия край на кората, която е намазана със сместа, и се навива на руло. Така се нареждат всички кори или в кръг (като вита баница) или една до друга.
 • Баница с домашно сладко. Това е малко по-различен тип баница и в България не е особено популярен. По-добър вариант при баницата със сладко е да се приготвя с бутер тесто, вместо с кори за баница.

3. Други видове баница

 • Млечна баница. При този вид баница, специфичното е, че по време на печенето (преди да е готова) баницата се залива със смес от яйца, захар и прясно мляко и след това се допича. Млечната баница е по-скоро сладко-солена на вкус.
 • Къпана баница. Тази баница е малко по-пипкава и изисква повече подготовка. Преди да се редят корите, те се сваряват или по-скоро попарват във вряща вода или мляко. Трябва да има подготвена и една тенджера със студена вода, защото след като се потопи кората във врялата вода, се вади и се потапя в студената подсолена вода. След това мократа кора се изцежда и така се редят. През няколко кори (3-4) се поръсва сирене. Важното тук е, че последната кора се слага необработена във вода и след като баницата е опечена, се напръсква с вода, за да не спадне.

Баница с месо

 • Баница с пилешко месо. Баниците с месо, също не са особено популярни в България. Като обикновено по-скоро се добавят късчета пилешко месо към баница с ориз или такава със зеле. Разбира се и тук има различни вариации, като се прави смес от задушен лук и задушени пилешки късчета, могат да се добавят кисели краставички или домати, но и при тази баница, плънката изисква термична обработка.
 • Рибник. Рибникът е ястие, което се приготвя на Никулден според българските обичаи. Не прилича много на баница и по самия метод на приготвяне: шаранът се опакова в тесто и се пече във фурна, като обикновено шаранът е пълнен с плънка. Но има и още един вариант, както при баницата с пилешко месо, и тук към плънка от ориз или зеленчуци, се добавят късчета риба (предварително приготвена).
 • Мантѝя с месо. При този вид баница с месо има повече подготовка. Корите трябва да са разточени от размесено тесто, а не да са готови, защото има специфично полагане, а не като останалите видове баница. Плънката на тази баница се приготвя от запържена кайма с лук.
Автор: Николая Станкова

Вита баница с готови точени кори, кисело мляко и сирене

Вита баница с готови точени кори, кисело мляко и сирене - снимка на рецептата

Продукти:

Рецепта:

Содата се смесва киселото мляко в дълбока купа, разбърква се и се оставя да шупне....

Натиснете за да отворите цялата рецепта

Баница с яйца и сирене - класическа рецепта

След това бавно и на малки порции се добавя прясно мляко и се омесва гладко тесто.

Обикновена баница с яйца, сирене и мая - класическа рецепта без кисело мляко с домашно ръчно точени кори

Пухкава баница с готови кори, сирене, яйца и газирана вода

Две кори се поръсват с плънката и се навиват на руло....За най-добър резултат може да се ползват одрински кори, които са по-дебели и приличат на домашно точените.

Пухкава домашна вита баница с готови одрински кори, сирене, яйца и газирана вода и кисело мляко

Капанска баница с готови кори, сирене и газирана вода

За плънката в дълбок съд се разбиват 3 яйца, киселото мляко и олиото.

Пухкава капанска обърната баница с готови кори, сирене и газирана вода

Точена баница с яйца и сирене

Тестото се накъсва на четири топчета, които се разтеглят с точилката до образуването на кори и се намазват с олио....Поръсват се с малко олио и разбитите яйца и натрошено сирене.

Точена вита баница с яйца и сирене (с мая)

Пухкава баница със сирене, яйца и газирана вода

Поръсват се с натрошено сирене и отново се поставят готови кори.

Пухкава златна баница със сирене, яйца и газирана вода

Вита баница от готови кори със спанак, пресен лук, извара и майонеза

Лукът и спанакът се измиват и се почистват.

Вита баница от готови кори със спанак, пресен лук, извара и майонеза

Баница с прясно мляко и готови точени кори

Яйцата се разбиват и към тях се прибавят натрошеното сирене, разтопеното масло и прясното мляко.

Баница с прясно мляко и готови точени кори

Баница от готови кори със сирене (с късмети) за Коледа или Нова Година

Във всяко парче се слага късметче, увито в оризова хартия.

Баница от готови кори със сирене (с късмети) за Коледа или Нова Година

Домашна вита баница с готови одрински кори с масло, кисело мляко и сирене

Содата се разтваря в млякото и заедно с яйцата се разбиват.

Домашна вита баница с готови одрински кори с масло, кисело мляко и сирене

Лесна баница с готови кори, яйца и сирене

Това се прави до изчерпване на продуктите.

Бърза, лесна, пухкава и вкусна баница с готови кори, яйца, сирене и газирана вода

Наложена баница по тракийски с булгур

Почистеният и измит в студена вода булгур се поставя в тенджера, залива се с подсолена студена вода и се вари на умерен огън до омекване.

Наложена баница по тракийски с домашно точено тесто и плънка от булгур и сирене

Теглена баница със сирене

Точената баница със сирене се пече 1 час във фурната, като първите 20 минути се пече при температура 250 градуса, а след това на 200 градуса.

Теглена / дърпана баница със сирене (от домашни кори с мая и сода)

Банички от готови кори с пушен бекон, сирене пармезан и заквасена сметана

Беконът и лукът се нарязват на ситно и се смесват с яйцата, сиренето, сметаната и горчицата.

Вити банички от готови кори с пушен бекон, сирене пармезан и заквасена сметана

Италиански банички с бутер тесто, домати, моцарела и маслини

От бутер тестото се отрязват квадратчета със старна около 10 см.

Италиански банички с бутер тесто, домати, сирене моцарела и маслини за закуска

Домашна баница със сирене по стара рецепта

Добавя се олиото и киселото мляко, което предварително е смесено със содата.

Домашна баница със сирене по стара рецепта

Вита баница от готови одрински кори със спанак, сирене, кисело мляко, яйца и сода

Пече се на 200-220 градуса фурна докато тестото е готово.

Вита баница от готови одрински кори със спанак, сирене, кисело мляко, яйца и сода

Баница със спанак, зелен лук, сирене и рикота

Добавят се лукът, натрошеното сирене, рикота, магданоз, копър, сол на вкус и отцеденият спанак.

Баница със спанак, зелен лук, сирене и рикота

Вита баница с готови ръчно точени кори за сач (Сърбиянка)

Оформят се като вита баница в намазнена тава.

Вита баница с готови ръчно точени кори за сач (Сърбиянка)

Баница с готови кори, газирана вода, сирене и кашкавал

Две кри се поставят в намазана с малко олио тавичка и се порсват с ччаст от плънката.

Баница с готови кори, газирана вода, сирене и кашкавал

Баница от готови кори с плънка от лук и кайма

Добавя се каймата и се размачква с вилица, докато стане на трохи.

Вита баница от готови кори с плънка от лук и кайма

Точена баница с тиква

След това бавно и на малки порции се добавя вода и се омесва гладко тесто.

Пухкава точена сладка баница с мая, тиква, канела и галета

Домашна вита баница от готови кори със замразен спанак, праз лук, сирене и булгур

Спанакът се размразява, отцежда се и се нарязва на дребно.

Домашна вита баница от готови кори със замразен спанак, праз лук, сирене и булгур

Баница от готови кори с майонеза и сирене

Вкусна баница от готови кори с майонеза, яйца, прясно мляко и сирене

Баница с готови кори и праз лук

На всеки 2-3 кори се слага малко от праза и натрошено сирене.

Баница с готови кори и праз лук без яйца

Баница с готови кори, сирене и кашкавал

Залива се с газираната вода и се пече в умерена фурна до готовност.

Баница с готови кори, газирана вода, сирене и кашкавал

Вита баница с кайма и праз и зелен лук

Поръсените с получената плънка готови кори се навиват на рула и се подреждат в намаслена тавичка.

Вита месна баница от готови кори с кайма, праз лук и пресен зелен лук

Баница с праз и сирене

Празът се нарязва на тънки колелца и се задушва в олиото.

Мързелива баница от готови одрински кори с праз лук, яйца и сирене

Точена баница с мая с шунка и праз лук

Заедно с него се задушава и нарязаната на кубчета шунка.

Точена баница от домашно тесто с мая с шунка и праз лук

Баклава с готови кори и плънка от орехи - класическа рецепта

Яйцата се разбиват заедно със захарта.

Домашна баклава с готови кори, плънка от орехи и захарен сироп - класически десерт

Пухкава баница с газирана вода, сирене, топено сирене и кашкавал

Яйцата се разбиват и към тях се прибавя газираната вода.

Пухкава наложена баница от готови точени кори с газирана вода, сирене, топено сирене и кашкавал

Точена домашна баница с мая с кайма и праз

Тя се приготвя като в дълбок тиган се задушават ситно нарязаните праз лук, чесън, зелен лук и магданоз.

Точена домашна баница с точени кори, мая, кайма и праз лук

Вита месна баница с кайма, булгур, лук и подправки

Навитата вече баница се намазва с масло и се пече във фурна на 200 градуса до златиста коричка.

Вита месна баница с кайма, булгур, лук и подправки

Зелник / баница с кисело зеле, кайма и ориз

Когато продуктите омекнат и водата изври, се добавят свареният ориз.

Зелник / баница с кисело зеле, кайма и ориз

Вита баница със свинско месо и кисело зеле

Когато плънката е готова, тя се разпределя равномерно върху корите.

Вита баница със свинско месо и кисело зеле

Вита баница с готови кори и коприва

Малко преди да е готова се поръсва със сусам (по желание)

Вита баница с готови кори и коприва

Баница с майонеза, сирене и готови кори

Заливат се със смес от разбитите яйца, майонеза и вода.

Вита баница с майонеза, сирене и готови кори

Наложена баница с готови кори

Завършва се с ред кори.

Наложена баница с готови кори, сирене, кисело мялко, яйца и сода

Вита баница от готови фини точени кори с праз лук, сирене и кисело мляко

Когато корите са навити, се поливат с 2 разбити яйца в 100 мл вода и 1 чл олио.

Вита баница от готови фини точени кори с праз лук, сирене и кисело мляко

Вита баница с готови кори и плънка от яйца, брашно, кисело мляко и сирене

Приготвя се плънката от яйцата, половината кисело мляко със содата бикарбонат, натрошеното сирене и брашното.

Вита баница с готови кори и плънка от яйца, брашно, кисело мляко и сирене

Лесна баница на розички с прясно мляко, яйца, сирене, газирана вода и олио

Подреждат се изправени като розички и баницата се залива със сместа с газирана вода.

Лесна баница на розички с прясно мляко, яйца, сирене, газирана вода и олио

Пухкава баница с локум и фини кори

Баницата се пече за около 15 минути, докато получи златист загар.

Пухкава баница с локум и фини кори за десерт или закуска

Баница с кайма, праз и готови точени кори

Витата баница с кайма и праз се пече 40 минути във фурната на 200 градуса.

Вкусна месна вита баница с кайма на тиган, праз лук и готови точени кори

Вита баница на охлювчета от готови кори със замразен спанак, извара и магданоз

Замразеният спанак и извара се разбъркват.

Вита баница на охлювчета от готови кори със замразен спанак, извара и магданоз

Одринска баница с кори печени на сач, овче сирене и газирана вода

Добавят се киселото мляко и натрошеното сирене.

Одринска вита баница с кори печени на сач, овче сирене и газирана вода

Унгарска баница с ябълки и орехи

Омекналото масло се претрива с брашното и половината яйца, пудрата захар, ванилията и содата за хляб.

Унгарска сладка баница с ябълки и орехи

Домашна вита баница със спанак, яйца, сирене, праз лук и заливка с кисело мляко

В около литър и половина гореща вода се попарва спанакът.

Домашна вита баница със спанак, яйца, сирене, праз лук и заливка с кисело мляко

Вита баница от готови кори с тиква, орехи и галета (тиквеник)

След като тиквеникът се навие, се поръсва с олио, слага се в предварително загрята фурна и се пече до готовност.

Вкусна хрупкава вита баница от готови кори със сурова настъргана тиква, орехи и галета (тиквеник) за десерт

Бугаца (Bougatsa) - традиционна гръцка пухкава сладка баница с крем от яйца, захар и прясно мляко (с бакпулвер)

Бугаца (Bougatsa) е традиционна гръцка баница, която в южна Гърция е популярна в сладкия си вариант с крем, който е описан в тази рецепта, но в Солун например се предлага и в солени варинати със сирене Фета или с плънка от кайма.

Бугаца (Bougatsa) - традиционна гръцка пухкава сладка баница с крем от яйца, захар и прясно мляко (с бакпулвер)

Наложена баница със спанак, извара, кисело мляко и сода

След това се добавят и спанак и лука....В намазнена тава се редуват ред от 2 кори, плънка и малко олио, докато свършат.

Наложена баница със спанак, извара, кисело мляко и сода

Баница със сирене или извара по селски

Действието се повтаря, докато всички тестени топки бъдат разточени и напълнени с плънка.

Сочна баница със сирене или извара по селски (с кисело мляко, оцет и сода бикарбонат)

Лесни триъгълни бутер банички с крема сирене и кисели краставички

Баничките се подреждат в намазнена тава и се пекат на умерена фурна.

Лесни триъгълни бутер банички с крема сирене и кисели краставички

Вита сладка баница с крем пудинг ванилия и захарен сироп

Взимат се две кори и по тяхната страна се разпределят около три лъжици крем.

Вита сладка баница с крем пудинг ванилия и захарен сироп

Триъгълни бутер банички с кренвирши и кисели краставички

Във всяко от тях се слага от плънката, завива се на триъгълник и краищата се притискат за да залепнат.

Триъгълни банички с бутер тесто, кренвирши и кисели краставички

Дипляна баница с кисело мляко, сирене, масло и газирана вода

Поръсват се с натрошеното сирене и се нагъват, подобно на хармоника.

Дипляна баница с кисело мляко, сирене, масло и газирана вода

Бутер банички със спанак, сирене и ориз

Пекат се за 15-20 минути, докато бутертестото бухне и стане златисто на цвят.

Бутер банички със спанак, сирене и ориз

Баница с готови одрински кори с лапад и сирене

Лападът се бланшира в гореща подсолена вода, докато омекне.

Баница / бюрек с готови одрински кори с лапад и сирене

Сръбска бутер баница с кайма и гъби

Каймата, нарязаният на ситно лук и гъбите, нарязани на кубчета, се задушават в горещо олио.

Сръбска бутер баница с бутер тесто, кайма и гъби печурки

Пухкава шведска баница с готови точени кори

Щом баницата се изпече, се изважда от фурната и се оставя напълно да се охлади.

Пухкава шведска сладка баница с готови точени кори и плънка от брашно, яйца и захар

Пролетна вита баница от готови точени кори с лапад, спанак и натрошено сирене

Следващите рула се приготвят по същия начин и се увиват около рулото в средата.

Пролетна вита баница от готови точени кори с лапад, спанак и натрошено сирене

Баница хармоника от готови кори с фанта, кисело мляко и сирене

Яйцата се разбиват с киселото мляко и фантата.

Баница хармоника от готови кори с фанта, кисело мляко и сирене

Лесни бутер банички със сирене

Малко преди да са готови се поръсват със сусам и се доизпичат.

Лесни бутер банички със сирене

Вита баница със спанак и сирене поръсена със сусам

Яйцата се разбиват и към тях се добавят натрошеното сирене и охладената смес със спанака.

Вита баница със спанак и сирене поръсена със сусам

Сладка баница с готови кори, тиква, захар, орехи, канела, галета и пудра захар

Така се процедира до изчерпване на продуктите.

Сладка баница с готови кори, тиква, захар, орехи, канела, галета и пудра захар

Солени банички (емпанадас) с тиква и сирене

Добавя се яйцето и се омесва тесто, което се слага в хладилника за да стегне.

Солени банички (емпанадас) с варена тиква на пара, лук и сирене

Сладка гръцка баница бугаца с ванилов крем с грис

Когато кремът се сгъсти, тенджерата се сваля от котлона и се добавят маслото, ванилията и пожелание настъргани портокалови корички.

Сладка гръцка баница бугаца с ванилов крем с грис

Руска баница с бутер тесто, зеле и яйца

В подходяща тава се слага един лист (половината) бутер тесто.

Руска баница с бутер тесто, зеле и яйца

Бърза наложена баница с готови кори, яйца и сирене

Бърза наложена баница с готови кори, яйца и сирене

Баница с плънка от тиква, канела, орехи и ванилия

Сладка баница от готови кори с плънка от тиква, канела, орехи и ванилия

Бутер банички със спанак и сирене

Триъгълните банички се подреждат в намазнена тава и се пекат на умерена фурна до получаване на златист цвят.

Пухкави малки солени банички от бутер тесто със спанак, сирене, лук и сусам

Постна ябълкова вита баница с орехи и канела

Разгънатите кори за баница се намазват с маргарин (необходимо е той да бъде със стайна температура).

Постна ябълкова вита баница с орехи, локум и канела

Сладка вита ябълкова баница с локум, орехи и пудра захар

В тях се поставя от плънката.

Сладка вита ябълкова баница от готови кори с плънка от локум, орехи, канела и пудра захар

Баница с плънка от кайма, гъби, кисели краставички и заливка с кисело мляко и яйца

Разбърква се и се задушава, докато каймата се раздроби и водата изври.

Баница с плънка от кайма, гъби, кисели краставички и заливка с кисело мляко и яйца

Баница с кайма, лук, домат, морков и заливка с кисело мляко, яйца и газирана вода

Яйцата се разбиват с киселото мляко, олио и газираната вода и баницата се залива със сместа....Слага се малко от плънката и се навиват на руло.

Вита баница с кайма, лук, домат, морков и заливка с кисело мляко, яйца и газирана вода

Баница от тънки кори с моркови и тиквички

Лукът, магданозът и копърът се нарязват на ситно и се задушават в горещо олио на котлона.

Баница от тънки кори с моркови, тиквички, лук, копър и магданоз

Пухкави банички от готови кори с ябълки и локум

Баницата се пече за около 15-20 минути и след като изстине, се поръсва с пудра захар.

Пухкави малки банички от готови кори с ябълки и локум за десерт или закуска

Пухкава ябълкова баница с готови кори

В правоъгълна намазнена тава се слагат две кори, напръскват се с олио, поръсват се с галета и с част от плънката.

Пухкава сладка ябълкова баница с готови точени фини кори, галета, заквасена сметана и стафиди

Вита баница от готови одрински кори с лапад, яйца и сирене

Рецептата може да се направи и с лапад

Вита баница от готови одрински кори с лапад, яйца и сирене

Вита баница от готови кори с коприва, лук, праз лук, сирене и ориз

Оризът се залива с 2 чаши гореща вода и се покрива....Витата баница с коприва, сирене и ориз се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна до златиста коричка.

Вита баница от готови кори с коприва, лук, праз лук, сирене и ориз

Вита баница с яйца, газирана вода, сирене и кашкавал

По този начин се приготвят и останалите кори и се нареждат около първата, за да се оформи витата баница....Готовата вита баница се поръсва с вода и се завива с кърпа, след което се оставя да се задуше за кратко.

Вита баница с яйца, газирана вода, сирене и кашкавал

Вита месна баница от готови кори с пилешко месо от филе, бекон, праз лук и пресен зелен лук

Точените готови кори се поръсват с плънката, като се използват по 2 кори наведнъж.

Вита месна баница от готови кори с пилешко месо от филе, бекон, праз лук и пресен зелен лук

Баница от готови одрински кори със сирене

За рецептата може да се използват и обикновенни кори, но одринските са по-плътни и се доближават до домашно приготвените.

Баница от готови одрински кори със сирене

Сиропирана сладка баница с готови точени кори, локум и орехи

Приготвя се сироп от водата, захарта и ванилията и десертът се полива с него.

Сиропирана сладка баница с готови точени кори, локум и орехи

Баница със свинско филе, шунка и грах

Добавя се топла вода и се омесва не много твърдо тесто....Преди поднасяне баницата трябва леко да се охлади.

Баница със свинско филе, шунка, сушени домати и замразен грах

Бананови банички

Всеки банан се увива в кора, предварително поръсена с олио и галета.

Сладки бананови банички с галета и кокосови стърготини

Пухкава баница с ориз и сушени плодове

Оризът се вари във вода до полуготовност.

Пухкава сладка баница с ориз и сушени плодове - кайсии, стафиди

Баница с халва

Корите за баница се подреждат една върху друга в намаслена тава, като между всеки две кори се поръсват смлени орехи и натрошена тахан халва.

Сладка баница с халва, яйца, мляко и орехи

Месна баница с готови точени кори, телешка кайма, лук, моркови, доматен сок и заливка с яйца и газирана вода

Яйцата се разбиват заедно с газираната вода и с тази смес се залива баницата.

Месна вита баница с готови точени кори, телешка кайма, лук, моркови, доматен сок и заливка с яйца и газирана вода

Вита баница (тиквеник) с готови кори, орехи и канела

Обелената и почистена от семките и влакнестата част тиква се настъргва на едро ренде.

Вита баница (тиквеник) с готови кори, орехи и канела

Малки банички - рулца от кори за баница с кайма, кашкавал и майонеза

Отгоре се поръсват с настърган кашкавал и се пекат в загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Малки банички - рулца от кори за баница с кайма, кашкавал и майонеза

Мързелива домашна къпана баница с готови кори, газирана вода, сирене и масло

По този начин се нарежда цялата баница до изчерпване на продуктите.

Мързелива домашна къпана баница с готови кори, газирана вода, сирене и масло

Новогодишна вита баница с кайма, яйца, праз лук, кашкавал, газирана вода (с готови кори)

Когато е готова, се поръсва с вода и се завива с кърпа, за да се задуши.

Новогодишна вита баница с кайма, яйца, праз лук, кашкавал, газирана вода (с готови кори)

Пухкава баница с готови кори, кисело мляко и сирене

После се добавят олиото и натрошеното сирене и сместа се разбърква старателно.

Пухкава баница с готови кори, кисело мляко и сирене

Баница с лапад, сирене и праз със заливка от газирана вода и кисело мляко

Запържват се в част от олио и щом омекнат се добавя натрошеното сирене и разбитите яйца.

Баница с лапад, сирене и праз със заливка от газирана вода и кисело мляко

Мачкана баница от готови кори с газирана вода, сирене и яйца

Залива се със смес от разбитите яйца, газираната вода и 1 щипка сол.

Мачкана баница от готови кори с газирана вода, сирене и яйца

Сладка сиропирана баница с готови кори, тиква, орехи и канела

Тиквата се почиства и се настъргва. Изтисква се добре от соковете и се добавят счуканите орехи, канелата и захарта. Всяка кора се поръсва с олио и се слага от плънката.

Сладка сиропирана вита баница с готови кори, тиква, орехи и канела

Банички с тиква и крем от прясно мляко и грис

Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене.

Сладки банички с тиква и крем от прясно мляко и грис

Малки банички - рулца / пурички от кори за баница със спанак и сирене

Спанакът се бланшира и се нарязва на ситно. Разбърква се с натрошеното сирене и разбитите яйца.

Малки банички - рулца / пурички от кори за баница със спанак и сирене

Наложена сладка баница от готови кори с крем пудинг ванилия

Наложена сладка баница от готови кори с крем пудинг ванилия

Вита баница с киселец и лапад

Омесва се твърдо тесто и се разделя на 6 еднакви парчета....Готовата баница, се изважда от фурната, напръсква се със студена вода и се покрива с кърпа, за да се задуши.

Вита баница с киселец и лапад

Вита баница с лапад (лападник с готови кори)

В тенджера се загрява малко олио и нарязаният праз се задушава за около 2 минути.

Вита баница с лапад, праз лук и сирене (лападник с готови кори)

Триъгълни бутер банички със спанак и сирене

Спанакът се бланшира и нарязва на ситно.

Триъгълни бутер банички със спанак и сирене

Редена баница със спанак, сирене, кисело мляко и газирана вода

Спанакът се почиства и се нарязва на дребно.

Редена баница със спанак, сирене, кисело мляко и газирана вода

Пухкава баница с майонеза, сирене и кашкавал

Останалото се разпределя върху баницата и се пече първоначално на 220 градуса.

Пухкава баница с майонеза, сирене и кашкавал

Баница на розички с одрински кори, газирана вода, кисело мляко, кашкавал и сирене

Най-напред сиренето на натрошава, а кашкавалът се настъргва на едрото ренде.

Баница на розички с одрински кори, газирана вода, кисело мляко, кашкавал и сирене

Лесни и вкусни сладки бутерки банички (мини пайове) с канела и ябълки

Лесни и вкусни сладки бутерки банички (мини пайове) с канела и ябълки

Баница-цвете от точени кори

За плънката трябва да разбиете първо яйцата.

Баница-цвете от фини точени кори и сирене (със сода)

Как се правят домашни кори за баница

Как се правят домашни кори за баница

Редена баница от готови кори с пилешко месо, шунка, праз, чесън и лук

Нарязаните на ситно праз, лук и чесън се задушават в загрята мазнина, докато омекнат.

Редена баница от готови кори с пилешко месо, шунка, праз, чесън и лук

Бутер банички / бутерки с коприва и сирене

Бутер тестото се нарязва на квадрати.

Бутер банички / бутерки с коприва и сирене

Лесни солени бутер банички с колбас / салам и доматено пюре

Лесни солени бутер банички с колбас / салам и доматено пюре

Лесни и бързи бутерки банички с шунка и кашкавал на фурна

Във всяко парче се слагат резени шунка и кашкавал и се сгъва като правоъгълник.

Лесни и бързи бутерки банички с шунка и кашкавал на фурна

Бутер банички (бутерки) със спанак, коприва, яйца и извара

Спанакът, копривата и лукът се измиват и нарязват на ситно.

Бутер банички (бутерки) със спанак, коприва, яйца и извара

Баница с моцарела, чери домат и босилек

В купа се смесват разполовените чери домати и накълцаните лук и босилек.

Баница с моцарела, чери домат и босилек

Вита баница от готови кори със спанак, сирене и извара

Вита баница от готови кори със спанак, сирене и извара

Вита баница от готови фини точени кори с праз, лук и спанак

Вита баница от готови фини точени кори с праз, лук и спанак

Вита баница с готови точени кори, топено сирене, обикновено бяло краве сирене и кисело мляко

Вита баница с готови точени кори, топено сирене, обикновено бяло краве сирене и кисело мляко

Солени бутерки (бутер банички) с домати, чушки, лук и гъби

Бутер тестото се нарязва на квадрати.

Солени бутерки (бутер банички) с домати, чушки, лук и гъби

Банички / пури от кори за баница с яйца и серене

Завива се един път, след това двата края се завиват на вътре и отново се завива, за да се оформи като дълга баничка - пура.

Банички / пури от кори за баница с яйца и серене

Наложена баница с домашна юфка, яйца и сирене

В намазнена тава се слага ред юфка.

Наложена баница с домашна юфка, яйца и сирене

Турски банички гюзлеми с домашно тесто, праз лук и сирене на сач

Оставя се настрана за около 40 минути Нарязаният праз се задушава в загрята мазнина.

Турски банички гюзлеми с домашно тесто, праз лук и сирене на сач

Баница с късмети за Нова Година с кисело мляко и масло

След това на парчетата се забиват клечки за зъби, като около тях са увити написаните късмети.

Баница с късмети за Нова Година с кисело мляко и масло

Традиционен родопски дудник от кори за баница със сирене и грис

След това температурата се намалява на 100 градуса и се пече до готовност.

Традиционен родопски дудник от кори за баница със сирене и грис

Пухкава баница със сирене с прясно мляко

Пухкава баница със сирене с прясно мляко

Надиплена баница от готови точени кори, яйца, сирене, кисело мляко и газирана вода

Баницата се залива с остатъка от плънката и се пече в загрята на 180 фурна за около половин час или до златисто.

Надиплена баница от готови точени кори, яйца, сирене, кисело мляко и газирана вода

Бутер баница с крем ванилия

Тестото се разделя на две еднакви кори, които се изпичат поотделно.


Пържена домашна баница със сирене

Тестото за тази лесна и приятна домашна баница се замесва от брашното, водата и солта.


Дърпана баница със сирене и яйца

Дъното на тавата се намазва с олио и в нея се редят корите, като между тях се поставя плънка от натрошеното сирене и половината разбити яйца....Последната кора се залива с останалите разбити яйца и баницата се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна.


Панирани топени сиренца в готови кори за баница със сладко-кисел сос

Във всяко парче от кората се слагат 2 половинки топено сирене и се завиват.


Вита баница с мая и лимонада

Маята се разбърква в топлата вода, добавят се лимонадата и останалите продукти и се омесва меко тесто.


Гюзлеми - турска баница с готови кори

След това се добавят натрошеното сирене и разбитото яйце.


Пържени банички от готови кори с извара и яйца

Всяка от готовите кори се прегъва на две.


Баница от готови кори с телешки салам, кашкавал и лютеница

Върху тях се слага част от плънката.


Лесни вити банички с тиква, дюли, масло, мед и орехи

В единия край се слага от плънката и се завиват на руло.


Лесни вити хрупкави банички с тиква и локум с одрински кори


Дърпана баница с готово тесто със сирене

Готовото тесто се разделя на малки топки, които се издърпват, докато се получат тънки кори с големината на тавичката, в която ще приготвите баницата.


Баница с лапад и пресен зелен лук залята с газирана вода

Трябва да се направят 2 слоя плънка и 3 слоя гори.


Гюзлеми - банички с пилешки дробчета

Маслото се разтопява в тиган и в него се запържва нарязаният на ситно праз лук и пилешките дробчета.


Мързелива баница от стар хляб със сирене

Содата се разтваря в киселото мляко и се смесват с разбитите яйца, натрошеното сирене и водата.


Дърпана зелена баница от готово тесто с лапад, спанак и извара

Междувременно яйцата и изварата се разбиват и овкусяват със сол и пипер.


Баница с шунка, царевица и кисели краставички

Шунката киселите краставички се нарязват на малки кубчета.


Баница с лапад, сирене и газирана вода

Лападът се попарва, нарязва се и се запържва в малко мазнина.


Баница по шуменски с домашни кори, кисело мляко, захар и сода


Банички с готови кори с чери домати, моцарела и босилек

Поднасят се със зелена салата или кисело мляко.


Баница с лапад и шунка

Добавя се нарязаната на малки кубчета шунка.


Банички от бутер тесто с пиле и орехи със сос от чушки

Залива се с бульона и се готви до готовност на месото.


Пролетна баница с коприва и ориз

Смесват се с ориза, копривата, лука и нарязаните джоджен и чесън.


Вита баница с локум


Млечна баница от готови кори с кренвирши и майонеза

Готовата смес се разбърква с газираната вода и се заливат корите.


Накъсана баница с биволско масло

Яйцата се разбиват със една щипка сол, една щипка захар и киселото мляко.


Сладка млечна баница с юфка

Изпечената млечна баница се поръсва с пудра захар.


Домашна самоковска баница с плънка от сирене и извара

Размесва се меко тесто.


Баница с готови кори във форма за кекс

Формата за кекс се намазва, сместа се изсипва вътре и се пече 40 минути при температура 180 градуса.


Сладка баница с тиква и праз лук

Получената плънка се разпределя върху квадратчетата тесто.


Лесна баница от хляб с колбас и сирене

Хлябът се нарязва на тънки филийки, които се потапят в горещо мляко.


Коледна баница с тиква и канела

Когато е готова, се поръсва с пудра захар.


Баница със спанак, сирене и кашкавал и млечна смес от прясно и кисело мляко

Всички продукти за млечната смес се разбиват.


Пържена баница – руло със сирене рикота и синьо сирене


Зелник с готови кори, спанак, сирене и пресен лук

Спанакът се измива, подсушава и накълцва на едри парчета.


Баница с готови кори, плънка от кайма и домати от консерва и заливка от разбитите яйца, киселото мляко и газираната вода

В намазнена тава се поставят две кори, слага се от плънката с каймата и след това се залива с малко от заливката.


Млечна баница с юфка и ябълки

Яйцата се разбиват със захарта, прясното мляко и ванилията.


Постна баница със сушени домати, маслини, гъби манатарки и бира

Пече се в загрята фурна на 210 градуса за около 10 минути.


Сладка баница Ветрило с какао, портокал и кокосови стърготини

Сместа се разбърква добре и изпечените кори се заливат с нея.


Хрупкави банички от готови кори за баница на сач с плънка от телешка кайма, лютеница и патладжан

В същото олио се запържва накълцания лук.


Банички с тиква, крем ванилия, канела и стафиди (с готови кори)

Първо се приготвя кремът, като в тенджера се налива 400 милилитра от прясно мляко и се добавя захарта.


Бързи банички на тостер (с готови кори) с плънка с кисело мляко и сирене

Пекат се до златист загар.


Баница с майонеза и лимонада

Яйцата, лимонадата и газираната вода се разбиват.


Сладка баница с кори и кексово тесто с кисело мляко, локум и орехи

От яйцата, захарта, киселото мляко, брашното, олиото и бакпулвера се замесва кексово тесто.


Бързи банички на тостер (с готови кори) с плънка с кайма

Приготвя се плънката като каймата се запържва с малко чубрица на вкус.


Бързи банички на тостер (с готови кори) с плънка с шунка и кашкавал

Шунката се нарязва на ситно.


Баница с кайма и сос Бешамел

В отделен съд се запържват нарязаният гъби и каймата.


Баница с тиква, халва и галета (от готови кори)

Поръсва се с тиква, малко галета, захар и натрошена халва.


Дробена баница с газирана вода и сусам (с готови кори)

когато леко се запече, фурната се намаля на 180 градуса и баницата се запича за още 30 минути.


Месна баница с кайма, лук, домати от консерва и заливка от кисело мляко, яйца и газирана вода

Лукът се нарязва на ситно и заедно с каймата се запържват.


Месна баница с кайма, кашкавал, яйца и кисело мляко

В намазнена тава се редят кори, слага се от плънката, отново ред кори и от яйчената смес.


Пухкава баница с кори печени на сач с праз лук, гъби, сирене и сода

Добавят се отцедените консервирани гъби и натрошеното сирене.


Банички от готови точени кори с плънка от тиквички, патладжан и лютеница на фурна

Патладжаните и тиквичките се нарязват на кубчета и се запържват в загрято олио до омекване.


Баница от готови кори с плънка от яйца, спанак, кайма и кисело мляко във форма за кекс

След това се добавя и накълцаният спанак и сместа се разбърква.


Баница с готови кори, тиква, орехи, канела и пудра захар – тиквеник

Тиквата се настъргва и се разбърква с начуканите орехи, канелата, захар и разтопеното масло.


Баница с локум в кексова форма (от готови кори)

Когато е готова, се обръща върху поднос и се поръсва с пудра захар.


Пържени банички бюрек на тиган

В друга купа се натрошава сиренето.


Млечна баница с макарони, сирене, прясно мляко и кашкавал

Краищата на корите се подгъват и се намазват с масло.


Млечна баница с юфка и тиква

Тиквата се нарязва на кубчета и се поръсва с олиото.


Бъркана солена баница с царевично брашно и мак

Сместа се прехвърля в намазнена и набрашнена тава и се поръсва с маково семе.


Бързи банички с кашкавалена извара

След това се сваля от котлона и се добавя изварата.


Баница от готови кори с лапад, булгур, сирене и кисело мляко

Лападът се измива и почиства.


Бърза мързелива баница с шунка, гъби, прясно мляко и кашкавал

Корите се разстилат в намаслена тава, така че да покриват и стените на съда.


Сладка баница с круши, ябълки и орехи

Сладката баница се нарязва на парчета и се пече до златист загар в загрята фурна на 180 градуса.


Баница от бутер тесто с шунка, кашкавал и мариновани гъби печурки

Бутер тестото се разделя на 2 части.


Домашни банички с готови кори

Млякото се разбива със содата, добавя се брашното, яйцата и олиото.


Наложена баница с кайма и ориз

Каймата се запържва в загрято олио, докато се раздроби.


Гюл бюрек с турски кори за баница печени на сач

Поливат се с останалата яйчена смес.


Солени тригуни (триъгълни банички) от бутер тесто с кайма

Лукът и морковите се настъргват.


Домашни банички с моцарела и чери домати

В купа се смесват разполовените домати, нарязаният на ситно лук и наситненият босилек.


Карталаци - пържени банички със сирене от домашно тесто

Добавя се на части брашното и се омесва тесто, което се разделя на 4 части.


Вегетарианска вита спаначена баница с оризови кори и нахут на тиган

Запича се и от другата страна за още 5 минути или до апетитен златист загар.


Сладки банички с оризови кори и плънка от банан, ябълка, морков и орехи

В блендер или кухненски робот се слагат бананът, ябълката, морковът, около два сантиметра джинджифил, 2 шепи орехови ядки и канела.


Вита баница с оризови кори и кисело мляко

Взима се една оризова кора и се намокря с вода за няколко секунди....По този начин се приготвят всички кори и се нарежда цялата вита баница.


Кето банички с оризови кори, сирене чедър и пармезан

Оризовите кори внимателно се поставят една до друга.


Френска баница с шунка

Шунката се нарязва на кубчета.


Бесни и бързи бутер банички с кренвирши и кисели краставички

Бутерките се завиват и се пекат в загрята фурна на 220 градуса до златисто.


Баница на розички с газирана вода, яйца, сирене и кисело мляко


Турски банички гюзлеми със сода и свинска мас

Замесва се меко тесто и се оставя да втаса за един час.


Колокитопита – традиционна гръцка солена баница (пай) с тиквички с домашно тесто

Колокитопита – традиционна гръцка солена баница (пай) с тиквички с домашно тесто

Сладки испански емпанади (банички) на фурна

Сладки испански емпанади (банички) на фурна

Домашна дърпана мека баница със спанак, сирене и свинска мас


Гръцки сладкиш Галактобуреко (Galaktoboureko) с кори за баница, млечен крем и захарен сироп

Гръцки сладкиш Галактобуреко (Galaktoboureko) с кори за баница, млечен крем и захарен сироп

Домашна баница от готови кори с локум

Баницата се пече на 200 градуса до зачервяване.


Пухкава баница с домашни кори, масло и сирене по берковски

Баницата се пече при умерена фурна.


Баница с печени кори и свинско месо по пловдивски


Гюзлеми с домашни кори - пържени питки / банички със сирене


Дърпана баница от тесто с оцет и плънка от праз лук, яйца, кисело мляко и сирене

Баницата се оставя за 10 минути.


Лесна и бърза рецепта за пържени банички с лук

Лесна и бърза рецепта за пържени банички с лук

Здравословна мързелива баница с овесени ядки, яйца, сирене, кисело мляко и бакпулвер

Баницата с овесени ядки се пече в загрята на 180 градуса фурна до златисто.


Бутер банички рулца с крема сирене и спанак

Бутер банички рулца с крема сирене и спанак

Бързи и лесни бутерки (сладки бутер банички) с конфитюр от боровинки

Изстиналите бутер банички се поръсват с пудра захар.


Гръцки спаначен пай - Спанакопита (банички със спанак) във фритюрник с горещ въздух (air fryer, еър фрайър)

Един върху друг се слагат четири листа кора за баница като между всеки се намазва зехтин.

Гръцки спаначен пай - Спанакопита (банички със спанак) във фритюрник с горещ въздух (air fryer, еър фрайър)

Преглед: Брой:
Страница 1 2 3 ... 16 Следваща Последна
© 2007-2023 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.